De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland wil vooral de EU doen geloven dat Servië haar steunt

Rusland wil vooral de EU doen geloven dat Servië haar steunt

vrijdag 6 oktober 2023 23:04
Spread the love

Sinds 2014 heeft Servië besloten om haar burgers niet meer te laten werken als huurlingen. In het eerste deel van de oorlog met Oekraïne in 2014 gingen er nog Serben meevechten met beide partijen. Dit is nu niet meer het geval. Dit kwam echter terug in het nieuws toen Rusland een eenheid wil recruteren voor de oorlog in Oekraïne.

Aleksandar Vučić heeft besloten sinds de oorlog in 2014 geen huurlingen toe te laten in buitenlandse legers. Dit wil zeggen dat de overheid deze potentiële huurlingen actief opspoort om ze te berechten. We weten niet wat de afweging is om als premie 2000 euro per maand en een éénmalige premie van 5000 euro te krijgen. Er zou ook sprake zijn van wapensmokkel.

De BBC Russia meldde vandaag dat Poetin een leger eenheid wilde kopen in Servië. Het lijkt er op dat deze verhalen worden verspreid om de politieke opinie te bewerken om duidelijk te maken dat Belgrado achter Rusland staat en in zekere zin is dat ook, maar daar heeft Servië minder baat bij dan Rusland. Het is relatief duidelijk dat Servië richting de EU beweegt. Zo is er nu al sprake van een uitbreiding in 2030. Het is ook geweten dat er een dossier voor toetreding tot de EU bestaat en dit in het centrum van het beleid staat in de Balkan.

Deze troepen zouden gebruikt worden voor de oorlog in Oekraïne. De reden waarom Poetin met huurlingen werkt is omdat het moeilijker is om mijn slavische Russen ten strijde te trekken omdat deze meer gewicht hebben in de body count. De grote schrik is dat mensen die in een armoedeval zitten gaan kiezen om te vechten.

Hoe lang zal het nog duren dat er met huurlingen gewerkt wordt is ongeweten, maar er zouden meer landen de wet tegen huurlingen moeten ondertekenen. Cuba deed dit, maar toch gingen er 17 cubanen voor de Russen vechten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!