De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland en Turkije steunen president Assad in geleidelijke hervormingen (update)
Turkije, Rusland, Syrië, Bashar al-Assad, Westen -

Rusland en Turkije steunen president Assad in geleidelijke hervormingen (update)

zaterdag 20 augustus 2011 09:57
Spread the love

UPDATE 30/08/2011: In het Midden-Oosten kunnen situaties snel veranderen. Want tien dagen nadat Turkije de Syrische president nog steunde in zijn geleidelijke hervormingen en pogingen om het land terug op het goede spoor te krijgen, zeggen de Turken – onder Amerikaanse druk – hun broederschap met de Syrische bestuurders op. (Lees: Turkije zegt vertrouwen in president Assad op).

Syrische troepen doodden ten minste 23 demonstranten nadat tienduizenden mensen de straat overspoelden na de vrijdaggebeden, zeiden activisten, terwijl Rusland en Turkije het westers pleit  aan de Syrische president Bashar al-Assad om af te treden afwezen. Het protest tegen Assad was veel kleiner dan de voorbije weken melden dan weer andere bronnen en vele Syriërs.

Assad, die de macht erfde van zijn vader in 2000, wordt geconfronteerd met het meest ernstige internationale isolement sinds zijn bewind. De VS en hun Europese bondgenoten eisten donderdag dat hij het veld ruimt.

Maar zowel Rusland en Turkije negeerden vrijdag de vraag aan president Assad om af te treden. Ze boden de Syrische leider zeldzame steun aan, ondanks een vernietigend VN-rapport donderdag over  zijn “schijnbare shoot to kill”-beleid.

Een bron bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Rusland zich verzet tegen de Amerikaanse en Europese oproep tegen Assad en geloven dat de Syrische president meer tijd nodig heeft om de beloofde hervormingen door te voeren.

Een officiële bron vertelde het Franse persagentschap AFP dat Turkije bovendien van mening is dat het “te vroeg is” om op te roepen tot het vertrek van president Assad.

“We zijn er nog niet. Eerst en vooral moeten de mensen in Syrië zeggen dat Assad moet gaan. Dit wordt niet gehoord in de straten van Syrië,” zei de Turkse functionaris.

“De Syrische oppositie is niet verenigd en wij hebben nog geen collectieve oproep van Syriërs gezien om Assad te vertellen op te stappen, zoals het volk in Egypte en Libië wou.”

De Turkse Nationale Veiligheidsraad (MGK), waarin top civiele en militaire ambtenaren zitten, besprak donderdag de strategie van Ankara rond Syrië. Maar de voorwaarden voldeden niet om een oproep te maken aan president Assad om af te treden. In plaats daarvan herhaalde men oproepen tot een onmiddellijk einde aan het geweld.

“Het is nogmaals benadrukt dat het gebruik van geweld tegen burgers onmiddellijk moet gestopt worden,” zei de MGK in een verklaring, die donderdag laat werd uitgebracht.

Het zei dat een democratische verandering moet plaatsvinden in overeenstemming met de “legitieme eisen van de vriendelijke en broederlijke Syrische volk,” aldus persbureau Anatolia.

Een Russische functionaris, geciteerd in persbureau Interfax zei: “We steunen niet zulke oproepen (om de Syrische leider te laten opstappen) en zijn van mening dat het nu nodig is om president Assad en het regime de tijd te geven om alle hervormingen die zijn aangekondigd te realiseren.”

Onafhankelijk onderzoek nodig naar gebeurtenissen Syrië

Het is duidelijk dat geweld tegen burgers, ambtenaren en eigendommen van Syriërs en de Syrische staat totaal onaanvaardbaar is.

Er zijn duidelijk grove fouten gemaakt door Syrische veiligheidsdiensten, die in bepaalde gevallen ook op burgers hebben geschoten. Dit wordt ook door de Syrische overheid en president Assad toegegeven. Anderzijds moet het westen ophouden met telkens te spreken over “ongewapende betogers”, goed wetende dat deze rebellen worden gefinancierd en zwaar bewapend door het buitenland.

Hun doel is om chaos en instabiliteit te creëren in Syrië. De oproep van het westen aan president Assad om af te treden heeft de gemoederen alleen maar verhit afgelopen vrijdag, daar waar men beter zou samenwerken om de veiligheid te garanderen in Syrië. Het probleem is dat de grenzen beter moeten worden bewaakt zodat geen wapens meer het land kunnen worden binnen gesmokkeld om extremistische groeperingen te bevoorraden.

Vrijdag werden opnieuw vier veiligheidsagenten en twee burgers gedood in Hrak en Ghabagheb in Daraa en Harasta in Damascus. 17 veiligheidsagenten raakten gewond en twee terroristen werden er gedood.

De gebeurtenissen in Syrië zijn niet wit-zwart met een “agressieve president Assad tegen ongewapende betogers”, noch een “Syrisch staatsapparaat dat geen enkele fout begaan heeft bij de strijd tegen criminele bendes”.

Er is dan ook een onafhankelijk onderzoek nodig naar wat zich de voorbije maanden afspeelde in Syrië.

  • Wie financierde en voorzag de criminele bendes van zware wapens in Syrië?
  • Welke fouten maakten de veiligheidsdiensten en het Syrische leger?
  • Wie is verantwoordelijk voor de inmiddels 2.000 doden door de onrust in Syrië?
  • Wie is verantwoordelijk voor de leugens en propaganda-oorlog tegen Syrië met tal van foutieve berichtgeving en valse YouTube filmpjes?
  • Waar kunnen de geleidelijke hervormingen van president Assad worden bijgestuurd?

Er moet onmiddellijk een toegang komen tot buitenlandse journalisten in Syrië om een vrije en onafhankelijke nieuwsgaring te garanderen. Syrië dient de persvrijheid en mensenrechten te verzekeren.

Syrië en het regime moet de nodige tijd krijgen om hervormingen door te voeren en het westen moet mee helpen dat criminele bendes geen wapens krijgen via de buurlanden om chaos te veroorzaken in Syrië.

Niemand is trots op wat heden gebeurt in Syrië, maar eenzijdig de schuld leggen bij het Syrische bewind of islamitische groeperingen brengt geen oplossing dichterbij. Daarom moeten de hervormingen door Syrië alle tijd, kansen en middelen krijgen om het land te democratiseren en niet te demoniseren en te saboteren. Dit is in het belang van alle Syriërs en de stabiliteit in de regio.

* Link:

VIDEO’s:

  • Politieagent gedood: Een criminele bende tracht een getrouwde man en vader van vier kinderen in de Syrische stad Homs te ontvoeren. Wanneer dit mislukt, schieten ze de man dood. Hij was een politieagent. De man kreeg eerder diverse doodsbedreigingen voor zijn pro-regeringsstandpunten.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!