De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland-Brazilië relaties complexer dan we denken

Rusland-Brazilië relaties complexer dan we denken

dinsdag 18 april 2023 19:07
Spread the love

Het bezoek van Lavrov aan Lula op maandag 17 april, stond in het teken van de rondreis van de Russische delegatie in Latijns-Amerika. Andere landen die zullen worden aangedaan zijn Cuba, Nicaragua en Venezuela. Brazilië is niet het vierde land in de rij, want over Brazilië is het laatste nog niet gezegd. Het enige dat echt waar is in de mediastorm van de laatste dagen is dat Lula historische gezien niet goed overeenkomt met Rusland.

Lula en Lavrov zijn geen onbekenden, ze kennen elkaar van een vorig leven. Lula was al twee mandaten aan de macht tussen 2003 en 2010 en Lavrov is al twintig jaar minister van buitenlandse zaken van Rusland. Lula die een ‘club van de vrede’ wilt oprichten met landen die neutraal staan ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. Echter krijgt hij hiervoor geen fiat van het Westerse blok.

Lula praatte enkele maanden geleden al eens via een call met Zelensky, het lijkt er dus op dat de Braziliaanse diplomatie haar werk nog niet heeft kunnen doen. Terwijl dit overleg in het Westerse kamp al wordt afgedaan als pro-Russisch. Volgens mij is de Braziliaanse diplomatie nog maar in het begin van de vredesgesprekken en moeten we het niet allemaal afkeuren. Tot zo ver we weten is Brazilië een neutraal land als het gaat over oorlog. Brazilië zal altijd haar best doen voor het multi-lateralisme omdat het al jaren denkt aan een plaatsje in de VN-veiligheidsraad.

Het was vooral de Westerse media die Lula zijn aanpak heeft verketterd, anderzijds waren er ook protesten in São Paulo tegen het bezoek van Lavrov. Het lijkt er ook op dat Rusland Lula maar al te graag in haar kamp wil hebben, maar er zijn dus geen bewijzen dat Lula meer pro-Russisch of pro-Oekraïns zou zijn. Terwijl in de media dit al zo klaar als een klontje leek. De Braziliaanse diplomatie zal wel haar werk doen. Vergeet niet dat Itamaraty, zo heet de Braziliaanse diplomatie, nog altijd onder de radar zeer veel werk doet, zoals met de UNIFIL in Libanon of om de lijnen van voedseltransporten open te houden in het Noord-Oosten van Syrië en ga zo maar door. In het verleden hebben de Brazilianen voor een nucleair akkoort gezorgd tussen de VS en Iran.

Het lijkt dus duidelijk dat Brazilië een ‘peace broker’ is en dat het aan de export van haar commodities denkt. Dit is dan ook de basis van haar economie die voornamelijk is gebaseerd op landbouw. Het bestaat wel geen twijfel over dat de Braziliaanse links zeer anti-imperialistisch is, maar waarom niet, met deze mensen valt er nog te redeneren. Dit is ook maar een politieke ideologie. Volgens mij zal het anti-imperialisme niet doorwegen in de conflict resolutie in Oekraïne, want historisch gezien is Lula geen vriend van Rusland. Het is China dat voor honderd miljard dollar koopt, binnenkort wordt de valuta Yen, in Brazilië. Brazilië koopt nevenproducten van petroleum in Rusland en ook meststoffen voor de soya-productie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!