De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rupert Murdoch, gewetenloos ‘mediamonster’?
Sluiting, News of the World, News.corp, Afluisterschandaal, Rubert Murdoch -

Rupert Murdoch, gewetenloos ‘mediamonster’?

zaterdag 16 juli 2011 01:01
Spread the love

Het rijk van Rupert Murdoch wankelt. Nadat de 80-jarige Australiër vorige week zijn Britse tabloïd News of the World moest sluiten, raakte gisteren bekend dat zijn mediaconcern News Corp. afziet van de overname van de Britse televisiezender BSkyB. Steeds meer kranten wereldwijd roepen nu om het ontslag van deze gewetenloze mediamagnaat.

Murdoch was vanaf dag 1 bereid zijn zeer winstgevende tabloïd News of the World op te offeren als ware het een simpele pion in een schaakspel, zelfs indien hij daarvoor altijd met veel poeha zijn roddelgeil blad had verdedigd. Daarna zou hij zelfs bereid zijn gevonden zijn twee andere Britse kranten – The Sun en The Times of London – van de hand te doen  Tevergeefs… maar hoe je het ook draait of keert: Rupert Murdoch zou neter, net als zijn News of the World, ‘Vaarwel’ zeggen en ontslag nemen. (Süddeutsche Zeitung, Duitsland)

Het afluisterschandaal demonstreert dat nieuws nu propaganda is geworden. En dat is een aanval op de democratie’s belangrijkste instrument: de scheiding van de media, de staat en politieke partijen. Murdoch combineert deze organen in een en dezelfde macht die voor niets verantwoording aflegt en geweten, noch grenzen kent, zoals duidelijk is geworden in het VK. (Delo, Slovenië)

De intieme vervlechting tussen het mediaconcern (van Murdoch) en de politiek, en de gevolgen daarvan baart journalistiek Groot-Brittannië intussen grote zorgen. Toch is die vervlechting van almachtige mediaconcerns met de politieke wereld geen louter Brits fenomeen. Italië is wellicht het schoolvoorbeeld van hoe politiek en media steeds meer in elkaar overlopen. Wie de massamedia controleert, controleert het kiesvee. De belangen lopen dus parallel. (Apache.be, België)

Waarom gebeurt dit soort zaken enkel in Engeland? Stel je voor dat het ook in Spanje zou kunnen! Want ook hier verkrachten de media dagelijks een aantal fundamentele waarden. Wat zou er gebeuren mocht El Mundo tot sluiting worden gedwongen omdat ze voor de zoveelste keer de aanslagen van 11 maart in de schoenen van ETA probeert te schuiven. Of dat tv-zender Telemadrid drie dagen lang enkel een zwart scherm zou mogen tonen na een zoveelste geval van manipulatie. Dan zou Spanje wat meer op Engeland lijken, met andere woorden een beetje meer beschaafd zijn. (Publico, Spanje)

Er zijn een paar gelijkenissen tussen Murdoch en Wikileaksstichter Julian Assange, al vallen ze in het nadeel van de Australische mediatycoon uit. Beiden zitten in dezelfde sector. Murdoch handelde in nieuws dat hij op illegale en immorele wijze had verkregen. Zijn journalisten luisterden gsm’s van beroemdheden en slachtoffers van misdrijven af en betaalden geld om details over het privéleven van politici te verkrijgen. Assange betaalde om toegang te krijgen tot vertrouwelijke documenten van Amerikaanse diplomaten, die gestolen werden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Miljoenen internetgebruikers konden zo informatie verkrijgen die anders nooit het daglicht zou hebben gezien. Nu is Murdoch het zwarte schaap- een mediamonster dat onheil op de mensheid afroept. (Rzeczpospolita, Polen)

http://www.sueddeutsche.de/

http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/propad-hise-murdoch.html

http://www.apache.be/nvdr/2011/07/12/wie-waakt-over-de-vierde-macht/

http://blogs.publico.es/traduccioninversa/435/el-ejemplo-britanico/

http://www.rp.pl/artykul/9158,687304-Marek-Magierowski-o-Rupercie-Murdochu.html

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!