De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ruimteschp valt terug op aarde.

Ruimteschp valt terug op aarde.

zaterdag 3 december 2016 02:59
Spread the lovefoto Wikipedia, Creative Commons

Een onbemand Russisch vracht-ruimtevaartuig is blijkbaar teruggevallen naar de aarde kort na de lancering naar het Internationale Ruimte Station ISS op 1 december. Het vaartuig, een Progress 65 boven op een Soyoez U drietraps raket werd gelanceerd om 9:51uur plaatselijke tijd vanaf de ruimtehaven Baikonoer Kosmodrome in Kazachstan.

Ongeveer zes minuten na de start ontvingen de Russische missie controleurs geen telemetrie meer van het ruimteschip. Radarstations konden daarop het schip ook niet lokaliseren in de geplande omloopbaan om de aarde, volgens mededelingen van een vertegenwoordiger van Roskosmos, het Russische Federale ruimteagentschap.

“De gebeurtenissen vonden plaats op een hoogte van 190 km boven een onbewoond, bergachtig gebied van de Republiek Tyva.” Deze informatie is van een schriftelijke mededeling, vandaag 2 december door woordvoerders van Roskosmos. Het gaat hierbij om een gebied in het zuiden van de Russische Federatie, aan de grens met Mongolië.

De Progress had een lading aan boord van meer dan 2,3 ton aan uitrusting, voedsel en overige bevoorrading voor de astronauten aan boord van het ruimtestation. Het vrachtschip zou op zaterdag zijn aangekomen bij het ISS.
Progress is een van de vier onbemande ruimtevrachtschepen die op dit moment een pendeldienst naar ISS onderhouden. De andere schepen zijn het Japanse H-II Transfer Vehicle en de Dragon en Cygnus ruimteschepen gebouwd door de Amerikaanse bedrijven SpaceX en Orbital ATK.

De bevoorrading en de bemanning van ISS zijn niet in gevaar!

take down
the paywall
steun ons nu!