De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Romanzo Criminale

Romanzo Criminale

woensdag 9 januari 2013 17:07
Spread the love

Romanzo Criminale vertelt het verhaal van de Banda della Magliana, een misdaadkartel dat eind jaren 70 en begin jaren 80 een heus imperium kon uitbouwen door hun criminele activiteiten. Hun maffieuze praktijken en nietsonziend geweld maakten van hen in een mum van tijd de gevaarlijkste clan in Rome. De reeks speelt zich af tegen een woelige politieke achtergrond met de moord op Aldo Moro door de Rode Brigades en de strijd tegen de  vernietigende impact van de maffia op de maatschappij.

Twee Romeinse bendes die aanvankelijk los van mekaar opereren besluiten de handen in mekaar te slaan. In het begin ogen hun activiteiten nogal amateuristisch met het helen van gestolen goederen en kruimeldiefstallen.Maar geleidelijk aan groeit hun ambitie.Een eerste wapenfeit dat kan tellen is de ontvoering van een rijke baron om het losgeld te gebruiken voor hun drugstraffiek. De tentakels van hun macht reiken steeds verder maar ze begeven zich op glad ijs wanneer ze willen wedijveren met de machtige clans als de Camorra en de Cosa Nostra.

Eén politieman houdt hun nauwlettend in het oog maar zijn piste wordt niet ernstig genomen door de procureur. Geleidelijk aan echter ontrafelt hij hun web van onderlinge intriges en criminele activiteiten.De geoliede machine stokt ook regelmatig.Ze vliegen regelmatig de cel in,trawanten zetten eigen handeltjes op. De megalomane Libanese kan het overzicht niet meer bewaren en wordt langzaam aan paranoïde .Er is zoveel geld mee gemoeid dat de onvoorwaardelijke trouw aan de clan zwaar op de proef wordt gesteld.De droom lijkt aan diggelen te spatten.

De hele rit uitziten duurt zo’n twaalf uur maar loont beslist de moeite. Dompel je onder in hun duister universum en laat je meevoeren met deze magistrale en intense reeks. Het roept warme herinneringen op aan La Piovra’, een andere momumentale maffiaserie uit de jaren 80.

take down
the paywall
steun ons nu!