De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Roma in tijden van corona
Opinie - Foyer vzw

Roma in tijden van corona

woensdag 8 april 2020 13:39
Spread the love

 

Net als alle andere mensen ondergaan Roma over de hele wereld de ingrijpende impact van de corona-crisis. Ook in Brussel proberen Roma-families zich aan te passen aan de bijzondere situatie. Vandaag op de Internationale Roma-dag zal er niet gefeest worden, maar zijn ze meer dan ooit via sociale media verbonden om elkaar en de rest van de wereld een hart onder de riem te steken. Ze sturen daarom vanuit hun huiskamers hun boodschap de wereld in (zie link en video onderaan).

Brussel telt meer dan 11.000 Roma. Vandaag valt – meer dan ooit – op hoezeer deze families verbonden zijn door een breed netwerk van familiale, religieuze en aan de plaats van herkomst gelinkte banden. Vooral via Facebook wordt er bijzonder druk gecommuniceerd. Religieuze uitzendingen en overlijdensberichten benemen momenteel spijtig genoeg een prominente plaats. Daarnaast zijn er binnen de Roma-gemeenschappen tal van solidariteitsacties zoals bijvoorbeeld Mehmed die aan de lopende band mondmaskers naait voor de gezondheidscentra in Molenbeek en Laken of de Roma van arme dorpen rond Oradea die vanuit Brussel geld inzamelen om kwetsbare families in Roemenië aan voedselpakketten te helpen.

Omwille van het ruime familiale netwerk worden Roma erg persoonlijk geconfronteerd met de dodelijke gevolgen van het coronavirus. De meeste families hebben te maken met sterfgevallen van naasten. Volgens de Wereldbank hebben Roma sowieso al een levensverwachting die 15 jaar lager ligt dan de rest van de bevolking. Onder de Roma wijd verspreide aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk en obesitas vormen momenteel een extra gezondheidsrisico in geval van besmetting met het coronavirus.

Het besef van de coronadreiging is bijgevolg groot en er wordt dan ook intensief opgeroepen om de maatregelen van de lockdown zo veel mogelijk te respecteren. Aangezien in een familie meestal meerdere generaties samenwonen, roepen de ouderen ook de jongeren op hun verantwoordelijkheid te nemen en het virus niet in de familie binnen te brengen.

De vele seizoensarbeiders die vanuit Bulgarije of Roemenië normaal gezien in de tuinbouwsector zouden komen werken, zien dit inkomen nu in rook opgaan. Ook de fruit- en groentetelers zelf komen in de problemen doordat ze deze arbeidskrachten moeten missen.

Dakloze families worden momenteel deels opgevangen in de centra van Samusocial. Andere dakloze groepen in Brussel zijn deels uit het zicht verdwenen. Sommigen zijn teruggekeerd naar Roemenië. Aangezien iedereen momenteel in hetzelfde schuitje zit, wensen de Brusselse Roma op hun Roma-dag iedereen goede moed toe, op de tonen van de Roma-hymne ‘Gelem gelem’ (zie deze link en de video hieronder).

Aujourd'hui, à la Journée Internationale des Roms, les Roms de Bruxelles vous souhaitent bonne courage pour traverser cette période difficile.Vandaag op de Internationale Roma-dag wensen de Roma van Brussel u veel moed toe om deze moeilijke periode door te komen."Gelem gelem" (Internationale Roma-hymne)

Geplaatst door Dienst Roma – Foyer op Dinsdag 7 april 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!