De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Roland Lumumba; rt-français

Roland Lumumba en de top Rusland-Afrika

dinsdag 1 augustus 2023 13:26
Spread the love

De voorbije dagen zijn er vele, vooral neerbuigende, commentaren over de top Rusland-Afrika in onze ‘westerse pers’ de revue gepasseerd, ook hier op DWM.

Een aantal landen zijn niet opgedaagd, sommigen stuurden slechts een afvaardiging, geen staatshoofd…” Alle argumenten werden uit de kast gehaald om toch maar te kunnen aantonen dat Poetin eigenlijk alleen staat en dat hij afrikaanse landen alleen maar te vriend kan houden door te zwaaien met geld, wapentuig en gratis graan. Vooreerst wordt er niet vermeld dat er door de VS druk is uitgeoefend op de afrikaanse landen om niet naar deze top te gaan.

Vele andere zaken werden ook door onze pers bewust buiten het beeld gelaten, zoals toegezegde gratis universitaire studies (kennisoverdracht, weet u wel), nieuwe handelsovereenkomsten, het bannen van de dollar in het onderlinge handelsverkeer, aansluiten van de afrikaanse banken op het russische financieel netwerk (byebye belgische SWIFT)…

In dit hele verhaal kwamen de authentieke stemmen uit Afrika niet aan het woord. Zij vertellen immers een totaal ander verhaal, dat dit westerse narratief zou doen wankelen. Van al de afrikaanse speeches op deze top, vol van dank en waardering, krijg je in onze pers niks te horen of te zien.

Wie naar die afrikaanse stemmen luistert ontdekt dat de relatie Rusland-Afrika veel dieper gaat dan wat gratis graan, meststoffen en geld. Die relatie bestaat al 50 jaar of langer en is heel hartelijk, iets wat in onze pers al helemaal niet aan bod komt. Die relatie is begonnen toen de Sovjet-Unie de afrikaanse landen hielp om zich te bevrijden van het juk van het kolonialisme, slavernij en imperialisme. De huidige oorlog in Oekraïne is in essentie de voortzetting, zoniet de sluitsteen, van diezelfde strijd tegen het imperialisme. Afrikanen zien dit ongetwijfeld maar al te goed.

Zij weten maar al te goed wie hen indertijd uitgebuit en onderdrukt heeft en wie hen geholpen heeft om zich van de ketens te bevrijden. Zij weten wie hen mishandeld en onderdrukt heeft en wie hen daarentegen altijd als gelijke en respectvol behandeld heeft.

In vele afrikaanse landen is er tot op heden nog een intelligentsia die indertijd gratis unief in de USSR genoten heeft, die vandaag nog vloeiend russisch praat en die heel warme gevoelens koestert voor Rusland. Velen van hen waren de voorbije week gedelegeerd naar St.-Petersburg.

Naar aanleiding van de Rusland-Afrika Top heeft [GECENSUREErt].com van het weekend meerdere lange gesprekken gepubliceerd met vooraanstaande afrikanen aanwezig in Sint-Petersburg. Dit is zeker een aanrader voor wie geïnteresseerd is in die andere kant van het verhaal.
De interviews zijn opgenomen of in het Frans of het engels, gedubd en beschikbaar in beide talen. Je moet dus wat zoeken om het origineel te vinden op ofwel de site van [GECENSUREErt]-engels (“[GECENSUREErt] interview“) ofwel bij [GECENSUREErt]-français (“La grande interview“).

Omwille van onze belgische (koloniale) geschiedenis in Afrika, wil ik graag de aandacht trekken op het interview met Roland Lumumba (zoon van…). De engelse titel geeft meteen de kern weer van de relatie Afrika-Rusland: “We don’t forget USSR’s contribution to our freedom – son of first Congolese PM, Patrice Lumumba

In de video ontdek je onder andere waarom Patrice Lumumba verdacht werd van communistische sympathieën, met alle gevolgen vandien, en waarom de modale afrikaan het wel eens heeft over “le grand frère Poutine“…

Origineel (Frans) hier te vinden (de video werkt helaas voorlopig niet), maar ook te bekijken via Odysee.com of hieronder:

Antoine Cléraux, journaliste de RT en français, reçoit Roland Lumumba, président de la fondation Patrice Emery Lumumba, en marge du sommet Russie-Afrique à Saint-Pétersbourg. (Duur: 30’49”)

Engels gedubde versie hier of hieronder:

bron: RT-engels

RT sat down with the son of the first legally elected prime minister of the Democratic Republic of the Congo, later assassinated in a Belgium-orchestrated coup. Roland Lumumba spoke about the legacy of his father, Patrice, and how he views Africa’s place in the world today. Duur: 17’11” (behoorlijk ingekort)

 

rt.com en français.rt.com zijn gecensureerd op last van de Europese Commissie (en monsieur le président Macron). Deze voorafgaandelijke en ongrondwettelijke perscensuur is gemakkelijk te omzeilen. Zonder extra ingreep moet het mogelijk zijn bovenstaande URL’s/pagina’s te bereiken en de content te bekijken/beluisteren.

Mocht het niet lukken, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.

Een programmaatje dat hierbij nuttig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Lees eventueel ook onze eerdere bijdrage op DWM: “Wat is het fijn burger in een land met pers- en internetcensuur te zijn“.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!