De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Roken in de auto? Liever niet! open brief aan mevrouw De Block – Minister van volksgezondheid

Roken in de auto? Liever niet! open brief aan mevrouw De Block – Minister van volksgezondheid

maandag 13 februari 2017 11:06
Spread the love

Beste mevrouw De Block

Toen ik dit weekend uw conclusies las over het al dan niet roken in de auto keek ik toch even raar op. Even maar, want ik verschiet niet vaak van de logica van uw partij, die me meestal wel vreemd overkomt. Maar toch zou ik gedacht hebben dat u als voormalig huisarts beter de maturiteit van zestienjarigen weet in te schatten. Daarom wil ik graag even een paar van uw conclusies weerleggen.

Als je met 16 oud ­genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om ­sigaretten te ­kopen? Allez allez. Op 16 ben je ­volwassen.”

Wat u dus zegt is dat als je op je 16de de keuze maakt om seks te ontdekken, je eveneens de keuze kan maken wel of niet je lichaam te vergiftigen? Seks naar mijn weten is niet ongezond, integendeel ik raad elke tiener die er zich klaar voor voelt aan om te experimenteren, om zo taboes te doorbreken. Wil dat daarom zeggen dat je op het zelfde moment moet gaan experimenteren met sigaretten? Dat vindt ik dus niet. Zestien is een leeftijd waarin veel jongeren vatbaar zijn voor alles wat op hen afkomt, ik spreek daarin uit eigen ervaring. Als je je ouders ziet roken, die op hun beurt zeggen dat het slecht is en niet mag, is de verleiding tot proberen des te groter. Als u het dan ook nog wettelijk toelaat, is er geen enkele weerhoudendheid waarop ze bij zichzelf zouden zeggen waarom het ook echt niet goed is.

Een jongere van 16 is geen kind van 4 of 8 jaar dat op de achterbank van de auto zit terwijl papa of mama de ene na de andere ­sigaret opsteekt, op weg naar de zuivere lucht van de Ardennen. Die kinderen hebben niét de keuze.

Wilt u daarmee zeggen dat die jongeren van zestien dan wel de keuze heeft? Welke keuze? Thuisblijven, omdat ma of pa in de auto wil en mag roken, om zo zijn eigen longen te beschermen. Of verwacht u van alle zestien jarigen dat ze mee uw progressief beleid gaan voeren tegen hun ouders? Nee, mevrouw De Block, die zestienjarige heeft evenmin de keuze. Of gaat u straks ook pleiten voor autorijden vanaf 16 jaar, zodat zij zelf naar de zuivere lucht in de Ardennen kunnen rijden.

Een paar weken geleden zag ik nog de campagne op tv van Kom op Tegen Kanker, waarin een playmobil figuurtje aan de papa duidelijk maakt dat hij niet binnen zou mogen roken, ook al is zijn zoon op dat moment niet aanwezig. De rook die blijft hangen kruipt overal in en is dus eveneens ongezond voor kinderen. Waarom zou je dan uberhaupt in de auto mogen roken, ook al zitten je kinderen er op dat moment niet in? Op deze manier staat u toe dat een ouder in de auto eerst nog een sigaret opsteekt op weg naar school of de kinderopvang om er niet veel later zijn of haar kind in te zetten. Daarmee is niet alleen het risico niet weggenomen, u geeft ook de illusie aan ouders dat het geen probleem is zolang de sigaret maar uit het zicht van de kinderen is. En dat lijkt me toch een verkeerde veronderstelling.

We voeren in ons land een streng beleid tegen allerhande drugs. Tabak zou daar eigenlijk niet van uitgesloten mogen worden. Hierin de link leggen met seks op basis van maturiteit is complete onzin. Eens te meer blijkt u appels met peren te vergelijken.

Mvg

Saar

take down
the paywall
steun ons nu!