De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ROBOTS BEDENKEN GEEN BELEID

ROBOTS BEDENKEN GEEN BELEID

maandag 30 november 2015 11:17
Spread the loveFilm Modern Times (1936)

Er wordt tegenwoordig enorm veel gezegd en geschreven over de wonderen van de technologie. Automatisering, dat is de toekomst, zo luidt het. En die toekomst ziet er volgens de Britse historicus Robert Skidelsky zonder meer rooskeurig uit met heel veel vrije tijd.

“De bestaansmiddelen zullen geweldig zijn”, meent de geschiedkundige afgelopen weekend in De Tijd (28 november). Er zijn wel voorwaarden. Want deze toekomst ziet er pas echt geweldig uit “als de mensen daarvoor het loon van veertig uur krijgen. Dat is herverdeling. Als werkgevers robots hebben die ze niet hoeven te betalen, betekent dat een immense uitbreiding van hun winsten. Want de productiekosten dalen, en hun winsten worden zo almaar hoger. Die winsten zullen moeten worden verdeel. En dat is een kwestie van beleid.”

Beleid! Dat wordt niet door robots bedacht. Dat is en blijft mensenwerk!

take down
the paywall
steun ons nu!