De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Robots are taking over

Robots are taking over

woensdag 1 maart 2017 20:49
Spread the love

Korte inhoud : Robots maken meer en meer hun opmars in onze economie en het dagelijkse leven. Vormen robots een bedreiging of moeten we gewoon op een andere manier naar werk leren kijken? Zullen er jobs verloren gaan of creëren automatisering en digitalisering juist nieuwe opportuniteiten? Tijdens de Inzicht-sessie van Jongerenkamer VOKA werd dit thema uitvoerig besproken.

Zelf sprak ik met  

– Wouter Denayer: IBM – Academy of Technology leadership team, transformatie van bedrijfsprocessen dankzij Blockchain en Watson 

– Johan Potargent: CEO – AMS Belgium, automatisatie en robotisatie van bedrijfsprocessen 

 

IBM Watson

 

Wouter Denayer werkt 16 jaar voor IBM. Twee jaar geleden nam hij deel aan een onderzoeksproject dat de strategische punten moest bepalen waarop IBM wil verderwerken. Wouter vraagt aan tafel waar wij denken dat IBM tegenwoordig voor staat, wat voor bedrijf het is. “Een data-bedrijf,” antwoord ik. Dit blijkt niet ver van de waarheid te zijn. Wouter houdt zich in zijn functie voornamelijk bezig met cloud computing en artificiële intelligentie.  

In 1997 won de door IBM ontworpen schaakcomputer Deep Blue van grootmeester Garri Kasparov. In 2011 was het de computer Watson die in een tv-uitzending een spelletje Waagstuk won. Deze zelfde Watson werd de laatste jaren ingezet in de gezondheidssector. De computer is in staat om tekst en beeld te analyseren, zoals gedigitaliseerde verslagen en scans. Van daaruit kan Watson advies geven in de behandeling van kankerpatiënten.  

Opvallend is dat Watson niet alleen een keuze voorschrijft, maar dat de computer ook de probabiliteit ervan in percentages kan uitdrukken én dat het de keuze kan motiveren. 

 

 

AMS Belgium

 

Ontwikkelingen op vlak van robotica, smart machines en artificiële intelligentie – wat voor veranderingen brengen deze teweeg op de werkvloer? Johan Potargent drukte ons met de neus op de feiten. Met zijn bedrijf AMS Belgium voert hij ingrijpende automatiseringsprojecten uit binnen allerlei industrietakken.  

Johan haalde het voorbeeld aan van een kazenfabrikant die, met zijn hulp, van 120 man personeel is afgeslankt tot 28 robots en 45 mensen. Daarbij moet gezegd worden dat de fabrikant in die oorspronkelijke staat niet langer als levensvatbaar werd aanzien.  

Er volgen voorbeelden van een verdeler van bloempotten, bagagerobots op luchthavens, cases uit de auto- en vliegtuigindustrie, en zo ging dat maar door. De robotisering van behoorlijk wat manufacturing-processen voltrekt zich en breidt uit. Dit staat de logistiek ook te wachten, voor zover dit nog niet aan de gang is.  

In de fabricage is de omgang met robots al vanzelfsprekend. Maar hoe zal het zijn om ook in administratieve taken om te gaan met meer geautomatiseerde processen? 

 

 

Levert technologie meer jobs? Ook in de Vlaamse zeehavens?

 

Mijn invalshoek is die van de maritieme bediende. Ondertussen werk ik anderhalf jaar voor containerrederij MSC. Als documentation agent maak ik papieren documenten op die als bewijs moeten binnengebracht worden bij bestemming om een container te kunnen ophalen. Digitalisering heeft zich hier nog niet voltrokken, maar dit is slechts een kwestie van tijd. 

De Inzicht-sessie deed denken aan een gelijkaardige samenkomst vorig jaar in april bij UCSIA –  ‘Levert technologie meer jobs? Ook in de Vlaamse zeehavens?’ Toen waren het zowel mensen uit het bedrijfsleven als academici die hun licht lieten schijnen over hetzelfde onderwerp. 

Bottom line van het UCSIA-debat was toen dat nieuwe technologieën disrupt kunnen zijn voor de huidige businessmodellen en voor het takenpakket van tewerkgestelde arbeiders en bedienden en voor de gangbare gezochte profielen. 

Technologie ‘overkomt’ u wel niet gewoon en kan dus ingezet worden afhankelijk van wat je ermee wil bereiken – benefits voor profit, planet & people. Dit hoeft niet snel te gaan; dergelijke veranderingen verlopen immers erg traag in de maritieme keten. 

Bij het introduceren en doorvoeren van technologische innovaties worden in het beste geval de werknemers(vertegenwoordigers) betrokken en horen deze pro-actief te zijn. Technologie werkt idealiter aanvullend aan de huidige vaardigheden van de mensen, en niet ter vervanging van. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!