De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Robin Hood snoept geld af van hebzuchtige bankiers

Robin Hood snoept geld af van hebzuchtige bankiers

dinsdag 7 september 2010 14:01
Spread the love

Verschillende politieke partijen, vakbonden en ngo’s waaronder Oxfam voerden vandaag actie in Brussel. Ze riepen de Europese financiële ministers, die vandaag vergaderen, op om de voordelen van de financiële transactietaks of Robin Hoodtaks te erkennen.

Gretige bankiers trachtten tijdens de actie hun prestigieuze bonussen met man en macht te behouden, waardoor ze het broodnodige geld voor ontwikkeling, klimaat, onderwijs en gezondheid afsnoepten. Maar een strijdvaardige Robin Hood kon het geld bemachtigen en herverdelen!

Als de Robin Hoodtaks of financiële transactietaks in de EU zou ingesteld worden, zou die 200 miljard euro kunnen opleveren. Oxfam en de andere organisaties geloven dat een groot deel van dat geld moet geïnvesteerd worden om de publieke diensten te versterken, klimaatverandering aan te pakken en de armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden.

Katrien Vervoort, beleidsmedewerkster van Oxfam-Solidariteit, zei: “Het is onrechtvaardig dat de armste mensen ter wereld de prijs betalen voor de hebzucht van de bankiers door te besparen op onderwijs of op medicijnen. Een taks op financiële transacties zou de banken doen opdraaien voor de ellende die ze zelf veroorzaakt hebben.”

take down
the paywall
steun ons nu!