De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Respect voor Theo Francken in dit gebaar van aanbieden van asiel

Respect voor Theo Francken in dit gebaar van aanbieden van asiel

dinsdag 31 oktober 2017 09:34
Spread the love

Woensdag 31 oktober, negen uur in de morgen.

De leider van de lokale regering met de moeilijke naam, is bij ons aangekomen. Nadat Madrid hem zware sancties voorspiegelde. Allicht is de politicus snel naar ons land gekomen, nadat Staatssecretaris Francken een vluchtroute heeft aangeboden, een helpende hand heeft uitgestoken, hoewel hij kon weten dat dit stof zou doen opwaaien, en een beetje vuurwerk creëren. Hij is nog jong, en hij is wat wij in het Leuvense en in Lubbeek noemen “ne franke joeng”, hij is recht door zee en stout in zijn spreken. (450 woorden)

Vanuit mijn eigen geschiedenis met mensen en mijn levenspad gegaan met mijzelf, begrijp ik een en ander wel goed. Je mag mij tegenspreken.

Volgend bericht heb ik zonet, als aanmoediging en waardering, op de Facebook pagina van Theo Francken geschreven. Mijn volgers weten dat ik daar in het verleden striemende kritiek heb gegeven op de minder menselijke trekken van het Asiel- en Migratiebeleid. Die kritieken waren wel beleefd en integer geformuleerd, en zijn dan ook niet verwijderd van die pagina.

“Wat de directe actualiteit betreft, geachte heer Francken, ben ik eerlijk gezegd wel trots op de reactie bij de vooraanstaande politieke leider van de Catalonische provincie op uw zeer gastvrije uitnodiging. De man is daarop ingegaan en is op Belgische bodem aangekomen. Hij zoekt juridische expertise om zich te beschermen tegen het harde juridische optreden van de nationale regering in zijn land.

Persoonlijk ben ik positief onder de indruk van uw gebaar. U bent een politicus van een partij die ‘nationalistisch gedachtegoed’ in de kern van haar DNA heeft. Dat is elke partij haar goed recht, in een democratie. En u hebt van uw diepgaande expertise en ervaringskennis met Asiel en dito rechtsleer, gebruik gemaakt om de helpende (levensreddende misschien!) hand uit te steken naar een collega uit een ander land. Ik begrijp de commotie in onze politieke en journalistieke wereldje dan ook niet helemaal. Een mens in nood verdient opvang. Ja, een mens in nood verdient opvang. En al helemaal begrijp ik de kritiek niet, als zou een mens nooit selectief sympathie mogen hebben, of van de andere zijde bekeken, nooit verontwaardigd mogen zijn over een bepaald soort denken en op bepaalde soorten mensen. Je kan niet iedereen even graag zien. Als ik voor mijzelf mag spreken, ik kan niet iedereen even hard aan de borst drukken. En dus ga ik als mens, met een grote ziel en hart dat wel, uiteraard niet volgens boekhoudkundige principes mijn steun en gloeiende sympathie betonen. Respect, Theo Francken. – Ik hoop dat onze betrokken ministers, politici, volksvertegenwoordigers een voldoende grote edelmoedigheid gaan bezitten, om uw gebaar te begrijpen en te honoreren. Ik heb genoeg kleinzieligheid gezien. En genoeg enggeestige partijdigheid.”

Lectori salutem,

 

Stef Solfrian Hublou

NB. Rond 17 u 40 kon de VRT een reactie op de situatie plaatsen van Bart De Wever. Hij had die voor VTM uitgesproken. Ik stel vast dat De Wever de dingen, en met name de vriendschap voor vrienden in nood, ziet in de lijn van mijn opmerkingen.

 

“We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met heel veel partijen in beweging”, zegt De Wever. “Niet alleen in Catalonië, maar ook in Spanje. Het is een heel moeilijke situatie die daar is ontstaan.”

“Wij wensen geen olie op het vuur te gooien. Echt niet. Maar wij gaan natuurlijk ook geen vrienden in de steek laten. Dat doe ik nooit, want ik keer nooit mijn rug naar een vriend, ook niet als die in een moeilijke situatie zit.”

Op de vraag of Puigdemont hier welkom is, mocht hij hier asiel aanvragen antwoordt Bart De Wever dat “Puigdemont een vriend is en vrienden zijn bij mij altijd welkom”.

Hoewel De Wever zegt dat hij geen olie op het vuur wil gooien, doet hij dat in zekere zin toch. “Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien”, aldus nog De Wever aan VTM Nieuws. De Wever wilde nog niet reageren bij VRT NWS.”

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!