De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Respect kun je niet afdwingen
Sollicitatie, Hans bonte, Vacature -

Respect kun je niet afdwingen

vrijdag 26 maart 2010 16:32
Spread the love

Kamerlid Hans Bonte van de sp.a wil bedrijven verplichten om een reactie te sturen naar al wie voor een vacature solliciteert. Doet het bedrijf dat niet, dan zou het 500 euro boete moeten betalen. Mooi voorstel? Niet echt, want uiteindelijk lijkt me dit veeleer nutteloos en contraproductief.

Wie op zoek moet naar een job in crisistijd weet dat dit geen sinecure is. Voor elke vacature dingen honderden kandidaten naar de gunst van hun potentiële werkgever. Zelfs wie er na een eerste selectie wordt uitgevist, krijgt vaak te horen enkele weken te moeten wachten voor alle binnenstromende cv’s verwerkt zijn.

Toegegeven, met een simpele tekstverwerker en dito printer heb je in geen tijd honderden kopieën van afwijsbrieven. En zo krijgt iedereen een vriendelijk bericht in de bus dat ze ‘niet zijn weerhouden voor de functie omdat wij aan andere kandidaten de voorkeur gaven’. Past mooi in het voorstel van Hans Bonte, heeft buiten een pak postzegels en wat extra werk voor de secretaresse niet zoveel moeite gekost, en de sollicitant is tevreden. Of niet?

Nee dus. Natuurlijk werkt het demotiverend en getuigt het van een gebrek aan respect om geen antwoord te krijgen op je wens om graag deel uit te maken van iemands bedrijf. Maar dat geldt evengoed voor een standaardontkenning van iemand die nog geen halve blik heeft geworpen op je cv.

De laatste maanden leef ik van dichtbij mee met een zoektocht naar werk in de huidige conjunctuur. Niet de lage respons op het eerste contact vormt daarbij de grootste frustratie, wel de opvolging ervan. Of wat dacht je van een uitnodiging om vanuit Antwerpen op gesprek te komen in Ternat, om daar doodleuk te horen dat ze niet gemerkt hadden dat de diplomavereisten op het cv niet overeenkwamen met de job; en dat al die jaren ervaring er echt niet toe doen?

Of nog mooier: keer na keer uitgebreide, wekenlange (en vermoedelijk peperdure) selectieprocedures doorploegen, waarbij men uiteindelijk toch tot de conclusie komt dat je te ver woont, te veel ervaring(?) hebt of zelfs te ambitieus(!) bent. Als het bedrijf tenminste niet in de laatste week beslist dat ze eigenlijk toch een ander profiel nodig hebben voor de job, of het toch maar intern zullen invullen. 

In plaats van personeelsdiensten opnieuw te belasten met tijdrovende en weinig toegevoegde waarde brengende adminstratieve klusjes, zou men er beter aan doen de verdere stappen in het rekruteringsproces onder de loep te nemen en kandidaten te voorzien van een degelijke en opbouwende feedback. Want net in dat gebrek ligt de grootste demotivatie voor een werkzoekende, en tegelijk de grootste kans om hem te ondersteunen bij zijn verdere zoektocht naar zijn werk. En dat laatste, dàt getuigt pas van respect!

take down
the paywall
steun ons nu!