De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Resolutie 446

Resolutie 446

zondag 20 februari 2011 17:28
Spread the love

Eergisteren werd in de VN-veiligheidsraad over de ontwerpresolutie tegen de nederzettingspolitiek van Israël gestemd en zoals verwacht gebruikten de Verenigde staten hun vetorecht om deze van tafel te vegen.

Uit protest tegen de uitkomst van deze stemming kwamen er in verschillende Palestijnse steden mensen op straat. In Ramallah ontstond de grootste manifestatie met ongeveer een duizendtal deelnemers, in Bethlehem kamen er maximum een honderdtal mensen op straat om hun ongenoegen uit te drukken. Op hun spandoeken stonden slogans geschreven die de wereld moesten doen herinneren aan VN-resolutie 446 uit 1979.

In tegenstelling tot de stemming van eergisteren gebruikte de VS op 22 maart 1979 geen veto maar besloten ze om zich samen met Groot-Brittannië te onthouden van de stemming. In resolutie 446 werd er verklaard dat de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden in strijd is met de Conventie Van Genève. Volgens deze conventie mag je je eigen bevolking niet exporteren naar bezette gebieden, het is verboden om de demografie in een bezet gebied te veranderen.

De verwijzing naar deze resolutie is dus geen grote verrassing te noemen. Een betoger in de straten van Bethlehem vond de verwerping van de ontwerpresolutie uiterst jammer maar geen al te groot probleem. De ontwerpresolutie is dan wel niet aanvaard zijn door de VN-veligheidsraad, de inhoud van deze ontwerpresolutie was enkel een kopie van een resolutie die 32 jaar geleden reeds gestemd geweest is maar nooit is nageleefd. Indien men de aandacht kan vestigen op resolutie 446 kan er misschien toch nog actie genomen worden tegen de nederzettingpolitiek van Israël, ongeacht het gebruik van het veto van de Verenigde Staten.

In Israël werd het stemgedrag van de Verenigde Staten uitaard goed ontvangen. Premier Netanyahu bedankte het kabinet van president Obama en in de Israëlische kranten werden verschillende commentaren van Israëlisch burgers gepubliceerd die de noodzaak van de verderzetting van de nederzettingpolitiek benadrukten.

Een Israëlische man gaf op de website van de Jerusalem Post een bijzondere verklaring van het stembedrag van de Verenigde Staten. Het gebruik van hun veto zou volgens de man niets te maken hebben met Israël of Palestina maar er enkel het behoud van de Verenigde Naties als doel hebben. Ondanks de stemming van resolutie 446 is er op de grond niets veranderd. Israël legde de beslissing naast zich neer en geen enkele macht durfde het aan om verdere stappen tegen hen te ondernemen. Jaren later verklaarde ook het Internationaal Strafhof dat de bouw van nieuwe kolonies in strijd is met het internationaal recht maar ook deze veroordeling kon de nederzettingenpolitiek niet beïnvloeden. Een nieuwe resolutie zou op het terrein wederom niets veranderen en opnieuw de machteloosheid van de Verenigde Naties aantonen.

De stemming van eergisteren doet aan beide kanten van de muur veel stof opwaaien maar zelfs indien de ontwerpresolutie werd goedgekeurd, zou er wellicht weinig veranderen rondom de Groene Lijn. Deze ochtend maakten bulldozers nieuwe terreinen vrij rond de nederzettingen rond Bethlehem. De kolonies blijven groeien en doen de demografische situatie in de bezette gebieden drastisch veranderen, een steeds groter obstakel op weg naar een tweestatenoplossing.

T.T.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:
 
 

take down
the paywall
steun ons nu!