De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rerum Novarum, maar zijn het ook ‘nieuwe tijden’?

Rerum Novarum, maar zijn het ook ‘nieuwe tijden’?

woensdag 1 juni 2011 16:15
Spread the love

Morgen, met het feest van O.H-Hemelvaart viert de christelijke arbeidersbeweging – het ACW – dus, Rerum Novarum.
Meestal een momentum om stil te staan bij de politieke en sociale actualiteit. En zoals een andere blogger vandaag reeds schreef op deze site, de essentie van de boodschap van het ACW zal niet zo erg verschillen met deze van vorig jaar.

Nochtans is er heel wat, waarover de CAB zou kunnen speechen. Vandaag haalt ACW-voorzitter Patrick Develtere voor de eerste keer uit naar de bonuspolitiek van hun ACW-boegbeeld Jean-Luc Dehaene. Na  het zware ‘verlies’ eerder deze week, binnen Dexia, komt deze uithaal dan ook géén dag te vroeg. Nu ja, wellicht konden ze zich, als belangrijke aandeelhouder via de groep ARCO,  niet langer in stilzwijgen hullen.

Desgevraagd verklaarde Kris Houthuys (persverantwoordelijke van het ACW) op 9 april, in Het Nieuwsblad, i.v.m. de bonussen bij Dexia : “het lijkt me niet opportuun hierop te reageren. Wij bespreken dergelijke dingen liever intern”.  Daarmee zette ze onder meer Ferre Wijckmans van LBC, welke wel hun ongenoegen hadden verwoord, in ‘zijn hemd’.

Vandaag, 2 maand later, spreekt de ACW-voorzitter zich uit in één van zijn zeldzame politieke interviews. Spijtig, erg spijtig dat het ACW niet meer, sneller èn accurater op de bal speelt.

Het doet me pijn aan mijn ACV-vakbondshart, vandaag te moeten vaststellen dat het ABVV Mechelen-Kempen, de kaas van onze ‘Rerum-Novarum-boterham’ haalt. En dat dan nog wel aan de vooravond van het grote feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Zij hebben vandaag immers actie gevoerd in enkele gekende winkelstraten in Turnhout en Mechelen rond de koopkrachtproblematiek. Inzake de almaar stijgende levensduurte en het belang van het behoud van de indexkoppeling.

Het ACW daarentegen dreigt zich te verliezen in ‘bancaire achterhoedegevechten over bonussen’. Niet dat dit niet belangrijk zou zijn. Integendeel! Maar ze hadden er beter aan gedaan om veel vroeger hunne staart te roeren.

Dan hadden ze vandaag met nog meer slagkracht ‘hun’ feest kunnen vieren. Voor en door en met de ‘kleine man’ die het almaar moeilijker krijgt zich staande te houden!

Stellen dat de ‘Dexia-reactie’ van het ACW er beter laat dan nooit toch nog komt, klinkt me op dit ogenblik erg wrang in de oren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!