De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Regionalisering kindergeld voorbode van erger

Regionalisering kindergeld voorbode van erger

woensdag 10 april 2013 11:18
Spread the love

Gisteren en vandaag stond in de media dat de regering, uitgebreid met de groenen, samenzit om de zesde staatshervorming te realiseren. Servais Verherstraeten ,als ACW-mandataris (sic), klopt zich op de borst dat delen van de gezondheidszorg arbeidsmarktbeleid en de kinderbijslag geregionaliseerd wordt. Ik neem aan dat er de nodige beperkingen zullen bestaan opdat de bijslag van een kind niet afhankelijk zal zijn van de taalrol, het gelijkheidsbeginsel weet je.

Door toe te staan in de regionalisering van de kinderbijslag legt men een bom onder de federale sociale zekerheid want de bijslag is een essentieel onderdeel van de sociale zekerheid.

Jongere tweeverdieners die pas een gezinnetje gesticht hebben , zijn meestal gezond en hebben buiten de wat courante doktersbezoekjes voor de kleine kroost relatief weinig inkomsten uit de sociale zekerheid, ze betalen alleen maar. De kinderbijslag zorgt ervoor dat ze een deel van hun stortingen recupereren via de sociale zekerheid. Deze jonge werkkrachten ervaren dat ze mee participeren in het solidariteitsmechanisme dat de sociale zekerheid is.

Door de bijslag los te koppelen van het totale SZ-systeem speelt dit mechanisme niet meer , jongeren gaan hierdoor minder bekommerd zijn voor dit unieke systeem want ze betalen er alleen maar voor. Een gevaarlijke evolutie ….

take down
the paywall
steun ons nu!