De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Regime Netanyahu heeft alle legitimiteit verloren
België, Democratie, Nederland, Mensenrechten, EU, VN, Palestina, Israël, Hamas, Hervormingen, Egypte, Iran, Libanon, Gazastrook, Burgers, Syrië, Apartheidsmuur, Waterputten, Knesset, Palestijnen, Oost-Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever, Betogen, Illegale kolonies, Activisten, Tel Aviv, Barack Obama, Netanyahu, Israëlisch leger, Wit-Rusland, Vredesactivisten, Bahrein, Saudi-Arabië, Bezetting Palestina, Militaire rechtbank, Jordaanvallei, Al-Nakba, Syrische Golanhoogten, Internationaal Gerechtshof, Apartheidsstaat, Mohammad Othman, Wandaden, Sheikh Jarrah, Mordechai Vanunu, Volkerenrecht, Lidstaat, Legitimiteit -

Regime Netanyahu heeft alle legitimiteit verloren

donderdag 21 juli 2011 07:48
Spread the love

Politici kunnen de lat niet torenhoog leggen inzake democratie en mensenrechten voor bepaalde landen zoals Syrië en Iran en voor andere landen zoals Bahrein, Saudi-Arabië en Israël deze maatstaven totaal negeren. Toch is dit het huidige beleid dat 27 EU-leiders en de Amerikaanse president Barack Obama voeren.

Arabische landen moeten zich op enkele maanden hervormen naar westers voorbeeld, maar een land dat al zes decennia met miljarden dollars militair, financieel en politiek wordt ondersteunt door het westen; zijnde Israël, kan de dans van hervormingen ontspringen.

Extreem-rechtse regering Tel Aviv miskent hervormingen

Als onze media en volksvertegenwoordigers na dertig maanden bestuur door de extreem-rechtse regering van Benjamin Netanyahu de uitgebleven hervormingen in Tel Aviv blijven ontkennen, zijn ze medeschuldig. Schuldig aan het verkrachten van internationale afspraken, mensenrechten, democratische waarden, VN-resoluties en volkerenrechten.

Men steunt geen apartheidsstaat, maar legt sancties op indien hervormingen uitblijven zoals in Tel Aviv.

De voorbije weken maakte Israël zich opnieuw schuldig aan piraterij in internationale wateren om hulpkonvooien voor het Palestijnse volk in de Gazastrook te treffen. Ook zette het Cairo onder druk om de grens met de Gazastrook terug dicht te gooien, wat Egypte op Israëlisch bevel ook deed.

De voorbije dagen schonden tientallen Israëlische oorlogsvliegtuigen en onbemande toestellen het Libanese luchtruim. Dit is een schending van VN-resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad van 11 augustus 2006, na de bloedige oorlog die Israël voerde tegen buurland Libanon.

835 minderjarige Palestijnen voor militaire rechtbank

Ook werd bekend dat Tel Aviv de voorbije zes jaar 835 minderjarige Palestijnen liet berechtigen door een militaire rechtbank. Midden in de nacht werden ze opgepakt op beschuldiging van het gooien van stenen. De tieners werden bedreigd en drinken, eten, toiletbezoek of bijstand door een advocaat geweigerd voor het militair onderzoek begon. Ook  familiebezoek, recht op onderwijs en recht op communicatie worden ontkent door Israël.

Twintig maanden cel voor het (vermeend) gooien van stenen is gebruikelijk als straf.

Israël ontkent recht op betogen

Op 11 juli 2011 keurde de Knesset (het Israëlische parlement) de zogenaamde boycotwet goed. De wet laat toe dat burgers klacht  indienen tegen organisaties en personen die oproepen om Israël te boycotten en verbiedt anderzijds dat de regering zulke organisaties verder subsidies verleent. Het is een essentieel mensenrecht om zijn opinie te uiten en te demonstreren, maar dit mensenrecht is van geen tel meer in Tel Aviv.

We zien eveneens dat het Israëlische leger alsmaar meer geweld en nieuw wapentuig gebruikt tegen vreedzame betogers die demonstreren tegen de illegale Apartheidsmuur. Het is alweer van 9 juli 2004 geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag duidelijk stelde dat Israël de muur, die werd gebouwd op Palestijns grondgebied, moet ontmantelen en zich dient te houden aan de internationale rechtsregels. Het Hof stelde ook dat op alle staten, dus ook België en Nederland, de plicht rust om er voor te zorgen dat Israël het internationaal recht respecteert.

Gezien Tel Aviv na al die jaren nog geen aanstalten maakt om gevolg te geven aan deze uitspraak, kan men niet anders dan Israël daar politiek en economisch voor te sanctioneren.

Joden en Israëli’s tegen anti-boycotwet

Tegen de uitholling van het basisrecht van vreedzaam protest betoogden de voorbije dagen talrijke joodse en Israëlische groeperingen zoals de Israeli Council of Progressive Rabbis, Israëlische academici en juristen, Amerikaanse joodse groeperingen, enz.

Ook de voorbije jaren werden Palestijnse leiders, sprekers en activisten die opkwamen voor mensenrechten opgesloten in Israëlische gevangenissen. Mohammad Othman werd zo op 22 september 2009, zonder aanklacht, opgepakt toen hij via Jordanië weerkeerde uit Noorwegen. De opsluiting van Palestijnse mensenrechtenactivisten zonder enige aanklacht is een dagelijkse praktijk in Israël. Het gaat samen met dagelijkse aanvallen door het regime van premier Netanyahu tegen Palestijnse burgers, hun huizen, hun akkers, hun waterputten en hun andere eigendommen.

Half juli 2011 vernielde het Israëlische leger nog tientallen waterputten van Palestijnen in de Jordaanvallei.

De EU heeft tal van economische en politieke sancties lopende tegen landen zoals  Iran, Syrië, Libanon en Wit-Rusland. Israël ontbreekt niet alleen, het krijgt ook het statuut van bevoorrechte handelspartner bij de EU en een bijzonder statuut als waarnemer, partner en leverancier voor wapentuig bij de NAVO.

Dit terwijl de afgelopen dertig maanden absoluut geen hervormingen werden verricht door het regime van Nethanyahu om de Israëlische staat democratischer te maken.

Wandaden onder het regime van Netanyahu

Op 10 februari 2009 behaalden de rechtse partijen een meerderheid bij de Israëlische parlementsverkiezingen. Livni (Kadima) en Netanyahu (Likud ) eisten beiden het premierschap en de overwinning op.

Op 31 maart 2009 stelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dan zijn kabinet aan de Knesset voor. Met 30 ministers en zes staatssecretarissen werd het de grootste nieuwe regeringsploeg in de geschiedenis van Israël. Maar op democratisch en humanitair vlak een vreselijke dictatuur en bezettingsmacht die het het Palestijnse volk nog meer zou ontmenselijken.

De lijst van wandaden en schendingen van mensenrechten en internationale verdragen door het misdadige regime van Benjamin Netanyahu gedurende de afgelopen maanden is bijzonder lang. Dit is slechts een opsomming van enkele van deze uitspattingen:

Op 19 mei 2009 start Israël met de bouw van de eerste kolonie op Westelijke Jordaanoever in dertien jaar. Alle Israëlische kolonies zijn illegaal volgens de internationale wetten. Op de Westelijke Jordaanover wonen 334.000 kolonisten volgens de Israëlsiche bevolkingsdienst, naast 190.000 kolonisten in Oost-Jeruzalem en 19.000 kolonisten in de Syrische Golanhoogten.

Zeven dagen later arresteert de Libanese veiligheidsdienst een kolonel op verdenking van spionage voor Israël. Hij is de zestiende Israëlische spion opgepakt door Libanon. Ook de maanden nadien worden nog tientallen andere Israëlische spionnen in Libanon aangehouden.

28 mei 2009: De Knesset heeft een wet gestemd die het ontkennen van het bestaan van Israël als Joodse staat bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Deze goedkeuring van de Knesset komt er amper drie dagen nadat er een wet naar voren werd geschoven die het herdenken van de ‘Nakba’ (‘Ramp’) verbiedt.

8 juni 2009: Israëlische militairen schieten aan de grens met de Gazastrook vier Palestijnen dood.

30 juni 2009: Israël kaapt de boot Spirit of Humanity voor de kust van de Gazastrook en sluit de 21 vredesactivisten een tijdje op in Israëlische gevangenissen.

22 juli 2009: Israël schrapt de term al-Nakba uit Palestijnse leerboeken.

27 juli 2009: Elf nieuwe buitenposten worden opgericht door tientallen Israëlische kolonisten.

2 augustus 2009: Negen Palestijnse families bestaande uit 53 Palestijnen worden verdreven uit het district Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Israël start de bouw van twintig appartementen voor kolonisten in het gebied.

24-25 augustus 2009: Bij Israëlisch geweervuur en luchtbombardementen nabij de Egyptische grens, ten zuiden van Rafah, komen vier Palestijnen om het leven.

2 december 2009: Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken trok de woonvergunning in van 4.577 Palestijnen in Oost-Jeruzalem in 2008.

26 december 2009: Buitengerechtelijke executie van zes Palestijnen door Israël in de Gazastrook en Nablus.

28 december 2009: Israël zal 692 nieuwe woningen bouwen in drie Joodse wijken van het bezette Oost-Jeruzalem, zo heeft het ministerie van Huisvesting bevestigd.

5 janari 2010: Het stadsbestuur van Jeruzalem heeft de bouw goedgekeurd van vier exclusief voor joden bestemde wooneenheden voor 24 gezinnen in het door Israël bezette oostelijke gedeelte van de stad.

11 januari 2010: Een Israëlische raketaanval heeft aan twee Hamasstrijders in het noorden van de Gazastrook het leven gekost. Drie dagen voordien werden bij Israëlische luchtaanvallen op vier doelwitten in de Gazastrook drie Palestijnen gedood.

19 januari 2010: Moord op Hamasleider Mahmud Abdel-Rauf Mohammed Hassan (bekend als Mahmoud Al Mabhouh).  De politie van Dubai zegt dat ze 99 procent zeker is dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moordaanslag zit.

8 maart 2010: Israël heeft het licht op groen gezet voor 112 nieuwe woningen in de nederzetting Beitar Ilit op de Westelijke Jordaanoever, ondanks een moratorium op de bouw van nieuwe joodse nederzettingen.

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de bouw goedgekeurd van 1.600 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem. Dit is sinds 1967 het door Israël bezette Arabische gedeelte van de stad. Het besluit kwam er op het moment dat de Amerikaanse vice-president Joe Biden de Heilige Stad bezocht.

24 maart 2010: De gemeenteraad van Jeruzalem keurt de bouw van twintig woningen in Oost-Jeruzalem goed. Hotel Shepherd in de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah wordt daarvoor gesloopt. De joodse miljonair Irving Moskowitz financiert het project.

Elisha Peleg, gemeenteraadslid in Jeruzalem, kondigt aan dat de twintig huizen op de site van het Palestijns Shepherd’s Hotel deel uitmaken van een Israëlisch plan om aldaar 100 huizen te bouwen in bezet Oost-Jeruzalem.

2 april 2010: Bij een Israëlische luchtaanval tegen een  fabriek voor melkproducten in de wijk Sabra, in het westen van Gaza stad, raken drie Palestijnse kinderen gewond.

13 april 2010: Een militaire regel gaat in voege dat alle Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever in het bezit moeten zijn van een geldige Israëlische identiteitskaart. Zo niet riskeren ze deportatie of tot zeven jaar gevangenisstraf.

16 mei 2010: De Joods-Amerikaanse intellectueel Noam Chomsky wordt door de Israëlische autoriteiten verhinderd om naar de Westelijke Jordaanoever te gaan. Hij wilde een conferentie op de Palestijnse universiteit Bir Zeit bijwonen.

23 mei 2010: De Israëlische kernfysicus Mordechai Vanunu moet weer drie maanden de Israëlische gevangenis in omdat hij sprak met buitenlandse journalisten.

31 mei 2010: Bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor Gaza in internationale wateren vallen negen doden. Een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad keurt de Israëlische actie af en vraagt een onpartijdig onderzoek. Israël weigert dit.

7 juni 2010: De Israëlische marine schiet zes Palestijnen dood die zich in duikerspakken op een boot voor de kust van Gaza bevonden.

24 juni 2010: Israël gaat  drie Hamas-parlementsleden en één Hamas-minister van Oost-Jeruzalem naar de Westelijke Jordaanoever deporteren.

25 juni 2010: De Israëlische minister van Nationale Infrastructuur Uzi Landau zei dat zijn land bereid is om geweld te gebruiken ter bescherming van off-shore aardgas, nadat de voorzitter van het parlement van Libanon verklaarde dat het gasveld dat Israël wil ontginnen zich uitstrekt tot de wateren van zijn land.

27 juli 2010: Na een bevel van de rechtbank vernielt de Israëlische politie het bedoeinendorp Al-Araqeeb, ten noorden van Beer Sheva, dat 200 inwoners telt.

17 september 2010: Iyad Shilbayeh (38), een Hamas-militant wordt thuis op de Westelijke Jordaanoever afgemaakt door Israëlische soldaten.

28 september 2010: De Israëlische marine houdt het schip Irene tegen dat van Cyprus onderweg was naar de Gazastrook om de blokkade te doorbreken met aan boord negen joodse activisten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Israël.

10 oktober 2010: Het Israëlische kabinet keurt de Wet van Trouw goed dat vereist dat alle toekomstige niet-joden trouw moeten zweren aan “Israël als een joodse en democratische staat”.

22 november 2010: Het Israëlische parlement heeft een nieuwe horde opgeworpen voor de terugtrekking van Israëlische troepen uit de bezette Golanhoogte en Oost-Jeruzalem. De Knesset nam een wet aan waarin het verplicht is een referendum te houden voor eventuele terugtrekking uit de bezette gebieden. 65 parlementariërs stemden voor, 33 tegen.

Onder de nieuwe wet zal elke regering die een vredesakkoord tekent waarin één of beide geannexeerde gebieden worden teruggegeven, niet in staat zijn de afspraak uit te voeren zonder goedkeuring van het parlement en de bevolking.

2 december 2010: Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van 625 nieuwe woningen in Pisgat Ze’ev, een joodse wijk in Oost-Jeruzalem.

23 december 2010: VN: “62 Palestijnse doden door Israëlische acties in de Gazastrook in 2010”.

30 december 2010: Palestijnse Autoriteit: Israël arresteerde in 2010  1.100 Palestijnse kinderen.

Palestijns parlementslid Khalil al-Rabai wordt opnieuw gevangen gezet door Israël.

9 januari 2011: Israël schond reeds 7.000 keer het Libanese grondgebied, territoriale wateren en grenzen sinds VN-Veiligheidsraadresolutie 1701 van kracht werd na de Libanon-oorlog van 2006.

9 februari 2011: Tien Palestijnen raken gewond bij het bombarderen van een opslagplaats voor medicijnen ten oosten van Gaza-Stad.

23 februari 2011: Er valt één Palestijnse dode als Israël het oosten van de Gazastrook binnentrekt.

De Palestinian Prisoners Club maakt twaalf gevallen van foltering bekend in de Israëlische Etzion gevangenis.

Sheikh Raed Salah, de leider van de Islamitische beweging in Israël wordt zonder aanklacht gearresteerd.

29 maart 2011: De Israëlische bezettingsmacht op de Westelijke Jordaanoever heeft tientallen Palestijnen opgepakt bij een razzia in het dorp Awarta.

2 april 2011: Drie Palestijnen zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval nabij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook.

8 april 2011: Negen Palestijnen, waaronder drie burgers, komen om het leven bij Israëlische luchtaanvallen aldus dokters in de Gazastrook.

9 april 2011: Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook zijn een Hamas-commandant en twee lijfwachten gedood. De commandant zou volgens Israël betrokken zijn bij de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Bij  Israëlische aanvallen vielen de voorbije dagen negentien Palestijnse doden.

10 mei 2011: De VN verwijten Israël de Palestijnen uit Oost-Jeruzalem te verjagen, zo luidt het in een rapport van het Vluchtelingenbureau van de VN. Volgens de VN worden de Palestijnen geïsoleerd en kunnen zij hun fundamentele rechten niet meer laten gelden. Op lange termijn staat de aanwezigheid van Palestijnen in de stad op de helling, zo luidt het. Van de zowat 770.000 inwoners van Jeruzalem is zowat tweederde jood en slechts een derde Arabisch. Slechts twee procent is christelijk.

11 mei 2011: Israël heeft de verblijfsvergunningen van 140.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, die tussen 1967 en 1994 in het buitenland verbleven, met behulp van een geheime procedure ingetrokken, schrijft de krant Haaretz op basis van door het ministerie van Justitie publiek gemaakte documenten.

15 mei 2011: De herdenking van Nakba is uitgedraaid op een dag van massaal Palestijns protest tegen Israël. Palestijnse demonstranten zijn in Oost-Jeruzalem voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de Israëlische politie. Vanuit Syrië, Libanon en de Palestijnse gebieden poogden duizenden Palestijnen de grens met Israël over te steken. Het leger opende het vuur.

Aan de Libanese grens nabij de Libanese stad Maroun al-Rass vielen tien doden en 112 gewonden volgens het Libanese leger en de Libanese pers die de namen publiceerde.

Twee Palestijnen kwamen om het leven op de Westelijke Jordaanoever. Een journalist werd kritiek gewond in de stad Beit Hanoun.

Israël heeft ook tientallen Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden bestookt met twee raketten en geweervuur. Daarbij vielen twee doden en 82 gewonden.

Israëlische soldaten vermoorden vier andere demonstranten die vanuit het Syrische dorp Majd al-Chams de door Israël bezette Golanhoogten bereikten, volgens de Syrische media. Er vallen daar 206 gewonden. In totaal: minstens 18 doden en 400 gewonden.

19 mei 2011: Een Israëlische overheidscommissie heeft de bouw van meer dan vijftienhonderd woningen goedgekeurd in bezet Oost-Jeruzalem. Het gaat om 620 huizen in de wijk Pisgat Zeev en negenhonderd woningen in Har Homa.

5 juni 2011: Er vallen 24 doden en 350 gewonden als Israël schiet op Palestijnse demonstranten aan de grens met Syrië aldus de Syrische televisie.

1 juli 2011: Israëlisch plan om de oppervlakte van haar kolonies in de strategische Jordaanvallei te verdubbelen. 

Griekenland verbiedt vertrek Gaza flotilla. Eerder werden twee boten van het konvooi, de Juliano in Griekenland en de MV Saoirse in Turkije,  door duikers gesaboteerd. Deze geweldplegingen gebeurden nadat een extremistische joodse groepering de zeewaardigheid in vraag stelde van de humanitaire boot The Audacity of Hope en de Griekse overheid dit schip dagen aan de ketting legde voor onderzoek.

8 juli 2011: Tientallen pro-Palestina activisten worden opgepakt op de luchthaven van Tel Aviv en nadien het land uitgezet.

18 juli 2011: Israël gaat 336 huizen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever bouwen. Het gaat om 294 huizen in Beitar-Ilit en 42 in Karnei Shomron.

Nu sancties tegen Israël!

Gezien de niet-aflatende volkeren- en mensenrechtenschendingen door het misdadig regime in Tel Aviv, kan de internationale gemeenschap niet anders dan sancties te ondernemen tegen schurkenstaat Israël en zijn militaire en politieke leiders.

Benjamin Netanyahu heeft zijn legitimiteit verloren door te weigeren democratische hervormingen door te voeren de afgelopen dertig maanden. De voortdurende piraterij in internationale wateren en de aanhoudende agressieve bezetting van het Palestijnse volk horen niet thuis in een democratie.

Er moeten nu Europese en Amerikaanse sancties komen om een fundamentele verandering in het beleid van het Israëlische leiderschap te bewerkstelligen. Tel Aviv moet onmiddellijk stoppen met haar gewelddadige acties tegen vreedzame betogers in Israël en in de door haar bezette gebieden. Het Israëlische overheidsgeweld is gruwelijk en ontoelaatbaar om als handelspartner aanvaard te worden door de EU en de VS.

Wie opkomt voor democratie en mensenrechten kan niet afzijdig kijken naar Tel Aviv. Aan het Apartheidsregime, de illegale kolonies en de bezetting moet een ogenblikkelijk einde komen en er dienen gelijke rechten te zijn voor alle inwoners in Israël. De Palestijnen hebben recht op een leefbare staat en een verregaande autonomie in Israël om tegemoet te komen aan hun specifieke eigen noden. Het gaat hier om het toepassen van het algemeen aanvaard volkerenrecht.

Politici moeten nu in actie komen

Onze politici kunnen niet afzijdig blijven “overzomeren”, maar moeten het nodige wetgevende werk en lobby verrichten om een krachtig en duidelijk standpunt in te nemen tegen de agressieve en onwettige bezetting en kolonisatie van Palestina. Het grondgebied van de Palestijnse gebieden moet vrij zijn zonder Israëlische militaire interventies, economische blokkades of handelsbeperkingen.

De Palestijnen hebben recht op een eigen economie, een eigen staat en recht op terugkeer naar Israël waar ze verdreven werden in 1948 en 1967. (VN-resoluties: AV 181, AV 194, VR 242, AV 3236, AV ES-7/2 en VR 1397)

De steun van de Belgische Senaat aan een Palestijnse staat mag geen eendagsvlieg zijn, maar moet deel uitmaken van een totaalbeleid om vanuit humanistisch en volksperspectief het Palestijnse volk te steunen bij hun vrijheidsstrijd en als nieuwe lidstaat bij de Verenigde Naties.

take down
the paywall
steun ons nu!