De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

REDD: paradepaardje of mislukking in Cancún
Klimaattop, Ontbossing, Brazilië, Cancun, REDD -

REDD: paradepaardje of mislukking in Cancún

vrijdag 3 december 2010 15:20
Spread the love

Woensdag publiceerde Brazilië nieuwe cijfers die aantonen dat de ontbossing in het land voor het zoveelste jaar op rij behoorlijk gedaald is, tot 6451 km² per jaar. Dat is natuurlijk nog altijd veel, en we verwachten van de Brazilianen dat ze nog een tandje bij steken om ervoor te zorgen dat de ontbossing tegen 2015 volledig wordt stopgezet.

De economische ontwikkeling van een land hoeft duidelijk niet ten koste te gaan van het regenwoud, dat is gisteren bewezen. Het is een kwestie van politieke wil om er werk van te maken. Hopelijk kunnen de Braziliaanse cijfers de onderhandelingen hier in Cancún inspireren.

Een akkoord over bossen en klimaat staat immers hoog op het lijstje van wat de milieuministers volgende week willen bereiken. De voorbije dagen hebben we ondervonden hoe hoog.

Verschillende landen die zich in Kopenhagen nog sterk uitspraken voor een goed REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation)-akkoord, doen nu zoveel water bij de wijn dat REDD de deur dreigt open te zetten voor valse emissiereducties. Multinationals kunnen REDD dan gebruiken om niets te doen aan hun broeikasgasuitstoot, onder het mom van bosbescherming.

Dat is niet het REDD-akkoord waarop wij rekenen. Een goed akkoord beschermt bossen, biodiversiteit, de rechten van inheemse volkeren én het klimaat.

Daarom lanceren we een warme oproep aan Afrika, Europa en een waslijst Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen om bij hun standpunt te blijven en REDD niet te laten vervallen in een compensatiemechanisme voor vervuilende Amerikaanse bedrijven die niets liever willen dan hun klimaatschuld af te kopen.

De prijs die de wereld daarvoor zal betalen ligt bijzonder hoog. Onze ministers zullen er volgende week nog werk aan hebben!

(An Lambrechts is verantwoordelijk voor de bossencampagne bij Greenpeace België. Ze blogt vanuit de klimaattop in Cancún)

take down
the paywall
steun ons nu!