De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Reacties op onze recensie van “Kindsoldaat” van Oscar Vandenboogaerd

Reacties op onze recensie van “Kindsoldaat” van Oscar Vandenboogaerd

woensdag 22 augustus 2018 14:55
Spread the love

De roman Kindsoldaat wordt algemeen erkend als het ‘magnum opus”, het (voorlopige) hoofdwerk van Oscar Vandenboogaard. Die verwierf onder anderen bekendheid als columnist van De Standaard, met vaak scherpzinnige observaties en kritische bedenkingen bij de mens en de tijden. Binnen en buitenlandse kranten en redacties zijn enthousiast over zijn werk als romanschrijver, dat leest u op de flappen van Kindsoldaat. Oscar is ook actief is als spreker voor organisaties, onder anderen over spiritualiteit vandaag. 

De recensie die wij over Kindsoldaat schreven kunt u hier nalezen: 

https://www.dewereldmorgen.be/blog/stefaanhublou/2018/08/02/vandenboogaards-kindsoldaat-magnifiek-familieverhaal-over-hoe-ver-overgave-aan-liefde-voor-de-kinderen-mag-gaan

 

 

Hier volgt een greep uit de reacties die wij intussen zelf mochten ontvangen: 

 

1. Van Mark Eyskens, schrijver die mijn blogs en opinie artikels al vele jaren leest, en die bekendheid verwierf als hoogleraar economie en nationaal politicus:

“Je recensie van het boek van Vandenboogaard is schitterend , diep gravend en doorvoeld. Proficiat  Je hebt de kwaliteiten van een ware literatuur recensent .”

2. Van Prakash Goossens, Belg die voor een NGO in mensenrechten en -zorg werkt bij de VN in New York: 

“Ik heb met heel veel aandacht jouw recensie gelezen en was onder de indruk van je accurate maar heel tedere weergave van een zeer gevoelig onderwerp. 

Dank dat je dit met heel veel vriendschap met mij hebt gedeeld. Ik zal het nog eens lezen om alles goed in mij te laten doordringen.”

3. Van Piet  Nijs, hoogleraar psychologie, schrijver en ervaren relatietherapeut: 

“Amice Autor,

Gelukwensen en dank voor dit prachtig synthese-artikel.Ik wens U veel lezers voor Uw boodschap !” 
4. Van Barbara Haverhals, doctor in de filosofie:  
Het is een mooie tekst, en zoals steeds goed geschreven.

Vanuit mijn niet bestaande blogervaring valt het op dat de tekst in het bestek van enkele bladzijden heel veel kanten opgaat. Dat heeft wellicht te maken met de cultuurvorm van een blog: inspelen op actueel verschenen teksten, aanzwengelen van maatschappelijk debat, verwijzingen naar andere actoren en plaatsen van dit debat. En daartussen ook aansluiten bij je eigen levenservaring. Deze dynamiek heeft iets van het “mijmeren”. Het gaat vlot, en daardoor wat minder in de diepte. Termen als ‘werkhypothese’ lijken te vragen om verdere uitwerking van de gedachten die hier verzameld zijn. Hopelijk vind je nog veel weerklank van schrijvers of bloggers die hun bijdrage daaraan willen leveren.”

 

5. Van de schrijver van Kindsoldaat: 

“Dag Stef,

Héél blij ben ik met je tekst. 
Zo’n open en diepzinnige reactie op Kindsoldaat is een groot geschenk.
Intussen schrijf ik voort aan het vervolg, want het leven gaat verder.” 
6. Van Frans Cerulus, hoogleraar emeritus kernfysica, kenner van spiritualiteit in oost en west:

“Ik las zonet je bespreking van Kindsoldaat. Jij toont de mens, met grote taalvaardigheid, de verborgen, versluierde, of onderdrukte aspecten van het mens zijn.” 

 

take down
the paywall
steun ons nu!