De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rahul Gandhi (voorzitter congrespartij) verliest beroep en moet procederen

Rahul Gandhi (voorzitter congrespartij) verliest beroep en moet procederen

donderdag 20 april 2023 20:06
Spread the love

Rahul Gandhi is begin 2019 veroordeeld geweest tot twee jaar cel en het afgeven van zijn parlementair zitje. Hij had een uitspraak gedaan over President Modi die op basis van een wet uit de Britse kolonisatietijd werd beschouwd als roddelen. Begin april van dit jaar ging hij in beroep maar dit werd vandaag twintig april verworpen. Nu zal hij moeten procederen.

Rahul Gandhi is de kleinzoon van Indira Gandhi en familie van Nehru. Hij is het gezicht van de oppositie in India. De macht van de congrespartij is al lang tanende, maar Narendra Modi probeert hen met deze zaak de doodsteek te geven. Het ziet er naar uit dat Gandhi nu naar het Hoog Gerechtshof zal moeten gaan om te procederen.

Procederen betekent dat er een gevangenisstraf zal volgen, de enige oplossing die er nu nog kan komen is een veroordeling en een tot vrijheidsstelling door een borgsom. Het probleem met het Indische gerecht is dat het heel traag werkt en dat het zeer corrupt is. Het is vreemd dat Gandhi zo snel veroordeeld is kunnen worden.

De eerste procedures hebben zich afgespeeld in Surat, maar nu zal Gandhi naar Gujarat moeten. Gujarat is de staat waar er nog maar één moslim in de regering zit, terwijl ze vijftien percent van de bevolking inhouden. Dit is ook het bolwerk van Modi en zijn partij de BJP. In ieder geval sinds de veroordeling van Gandhi doet de congrespartij het beter bij de verkiezingen. Volgende maand zou er weer een staat in handen van de congrespartij kunnen vallen.

Begin 2019, na de veroordeling van Gandhi, is hij uit de congrespartij gestapt omdat hij zijn zitje in het parlement verloor en omdat hij een eigen beweging heeft opgebouwd, Bharat Jodo Yatra, om van daaruit aan politiek te doen. Dit kwam in februari tot zijn hoogtepunt door van Kerala naar Kasjmir te wandelen. Hierdoor kon hij politieke druk op zijn rechtzaak zetten.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!