De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Radio Centraal: gesprek met André Mommen en Michel Godart
Radio Centraal -

Radio Centraal: gesprek met André Mommen en Michel Godart

vrijdag 6 augustus 2010 11:07
Spread the love

André Mommen is politicoloog aan de universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift (VMT), een uitgave van Imavo. Hij is sedert jaren een steeds weerkerende studiogast bij de redactie van Radio Centraal, telkens wanneer het over de Belgische politieke actualiteit gaat.
In het zomernummer van het VMT formuleert hij in een scherp standpunt een analyse van de verkiezingsresultaten van 13 juni. Hij stelt daarbij ondermeer dat de Vlamingen bang zijn om ‘hun’ welvaart te verliezen aan de Franstaligen/Walen en geen enkele interesse hebben voor solidariteit met de andere gewesten en gemeenschappen.

Michel Godard is urbanist bij het Brussels Gewest en hoofdredacteur van Cahiers Marxistes, het homoloog van VMT en verbonden (onder andere) met de Université Libre de Bruxelles (ULB).
Brussel is voor het Vlaams politiek collectief onderbewuste een blinde vlek. In dat zelfde VMT-nummer geeft hij een interview omtrent de sociaal-economische en sociaal-geografische problematiek van dit
opmerkelijk stedelijk gewest. Zo pleit hij voor een dynamische, ‘glijdende’ faciliteitenregeling:
faciliteiten voor Nederlands-en anderstaligen wanneer die in de minderheid zijn in een Franstalige entiteit en andersom. Dit veronderstelt een talentelling, een taboe voor de Vlamingen sinds het vastleggen van de taalgrens in 1963. Michel is echter geen voorstander van “le très grand Bruxelles”, de uitbreiding van Brussel.
Stof tot nadenken en discussie dus. De redactie van Radio Centraal koestert de ambitie om dieper in te gaan op de complexe politieke constructie die België is.

take down
the paywall
steun ons nu!