De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Poster: tegengas.be
Tegengas - Dégaze

Protestfietstocht Tegengas langs 8 bouwlocaties fossiele gascentrales

Van 12 tot 17 mei organiseert actiegroep Tegengas - Dégaze een protestfietstocht tegen de bouw en subsidiëring van nieuwe fossiele gascentrales in België. Tijdens deze estafettetocht worden de acht potentiële bouwlocaties bezocht en organiseren lokale bewoners acties tegen de komst van deze vervuilende en overbodige megacentrales.

vrijdag 14 mei 2021 09:41
Spread the love

 

De fietstocht van actiegroep Tegengas | Dégaze start op 12 mei in Manage en doet in Wallonië de bouwlocaties Roux, Les Awirs en Seraing aan. Ook zal er een stop gemaakt worden bij de kerncentrale van Tihange, om te benadrukken dat Tegengas zich ook hard maakt voor de kernuitstap. De keuze tussen kernenergie en gascentrales is een vals dilemma . De CREG toonde immers veelvuldig aan dat een nucleaire exit mogelijk is, zonder nieuwe gascentrales.

In Vlaanderen voert de tocht langs Dilsen-Stokkem, Tessenderlo, Gent en Vilvoorde om te eindigen aan het Groen/Ecolo kantoor in Brussel waar de onderweg verzamelde handtekeningen om de Tegengas-petitie zullen worden overhandigd aan verantwoordelijk energieminister Tinne van der Straeten.

“De gascentrale die Engie in Vilvoorde wil gaan bouwen zal 17 keer zoveel CO2 gaan uitstoten als de stad zelf en doet daarmee alle klimaatinspanningen van haar burgers teniet”, zegt Sara Cherifi van Tegengas Vilvoorde. “Wij begrijpen niet hoe de stad akkoord kan gaan met dit desastreuze plan.”

“Wij, omwonenden verzetten ons tegen de bouw van een gascentrale in Manage pal naast onze woningen. Wij willen geen fabriek met een 70 meter hoge schoorsteen in onze achtertuin en alle vervuiling en geluidsoverlast die daar bij komt”, zegt Felix Warny uit Manage. “Wij roepen de Waalse regering op dit overbodige megaproject te stoppen”

“Terwijl 400.000 Belgische huishoudens in energie-armoede leven deelt de overheid miljarden subsidies uit aan grote energiebedrijven als Engie en Luminus. Wij roepen alle verantwoordelijke politici op de belangen van toekomstige generaties boven die van de zware industrie te verkiezen”, zegt Peter Paul Vossepoel van Gents Tegengas.

“Burgers zijn niet betrokken bij het besluit om het land vol fossiele gascentrales te zetten terwijl dit verregaande gevolgen heeft voor de kwetsbare natuur in ons land en het klimaat”, zegt Jackie Jansen van het actiecomité tegen de gascentrale in Dilsen-Stokkem. “Er is simpelweg geen ruimte meer in België voor nog meer stikstofuitstoot en nog meer broeikasgassen”.

 

Praktische informatie:

De exacte planning, tijdstip en datum van lokale acties is hier te vinden

Wie wil is van harte uitgenodigd om een stukje mee te komen fietsen en/of aanwezig te zijn bij de lokale acties. Een kort overzicht van de lokale acties:

12 mei: Manage (18:00 )
13 mei: Seraing (18:00)
14 mei: Dilsen-Stokkem (18:00)
15 mei: Tessenderlo (14:00), Gent (18:15)
16 mei: Vilvoorde (17:00)
17 mei: Brussel (Groen/Ecolo kantoor) (17:00)

Voor meer informatie kan je contact opnemen via info@tegengas.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!