De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Protest tegen sluiting moratorium en heropleving uithuiszettingen in Brussel
Front Anti-Expulsions

Protest tegen sluiting moratorium en heropleving uithuiszettingen in Brussel

dinsdag 1 september 2020 09:31
Spread the love

 

Op 1 september 2020 kunnen mensen weer uit hun huis worden gezet in het Brusselse Gewest.

Huisvesting is noodzakelijk voor iedereen, ongeacht de financiële of administratieve situatie. Het is een mensenrecht dat wordt gewaarborgd door artikel 23 van de Grondwet. Wij – het nieuw gevormde Front-Anti-Expulsie, dat bestaat uit burgers en verenigingen die huurders en daklozen helpen – kunnen niet accepteren dat honderden mensen, waaronder gezinnen met kinderen, op straat worden gezet in deze moeilijke tijd voor veelhuishoudens die met een aanzienlijk inkomensverlies te maken hebben.

Noodopvangcentra zijn reeds overbevolkt. Van de hotels die tijdens de lockdown werden gebruikt zijn de meeste gesloten. Deze ongekende golf van ontruimingen zal de facto veel mensen veroordelen tot het (terug)vallen op straat. Uithuiszettingen zijn wreed en gewelddadig en dragen bij aan de “fabricatie” van daklozen.

Wij verzetten ons tegen uithuiszettingen. We weigeren mensen op straat te laten slapen. Wij eisen een verlenging van het moratorium tot en met 31 augustus, en dat er een duurzame oplossing wordt gevonden voor iedereen. Het coronavirus heeft een woningcrisis verergerd, waarvoor al lange tijd oplossingen bestaan. Het ontbreekt slechts aan politieke moed.

 

Praktische info:

Wanneer: 1/09/2020 van 12.00 tot 13.00 uur

Waar: Sint-Jansplein, 1000 Brussel (op een steenworp afstand van het Brussels Parlement)

De demonstratie zal de (ironische) vorm aannemen van een bijeenkomst van leden van de fictieve Unie van Gerechtelijke Functionarissen van Brussel, “grote slachtoffers van de crisis”, die het “plan voor de heropleving van de verdrijvingen van het Brussels Gewest” begroet.

Op de stoep voor de Place Saint-Jean wordt een tegendemonstratie gehouden: mensen die in hotels verblijven zullen de spandoeken “No return to the street!” dragen, die ze zelf hebben gemaakt.

 

Meer info:

Facebookpagina van het Front Tegen Uithuiszettingen

Facebook-event van de gerechtsdeurwaarders

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!