De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Progressieve krant newsclick gemuilkorfd door regering Modi

Progressieve krant newsclick gemuilkorfd door regering Modi

dinsdag 24 oktober 2023 19:26
Spread the love

Op 7 oktober in de vroege ochtend viel de politie binnen bij newsclick in India. Dit is een progressieve krant die bezig is met de progressieve bewegingen in India. Memory sticks, harde schijven en computers werden in beslag genomen. Ze werden ervan verdacht gesteund te worden door China.

Er verscheen een artikel in The New York Times dat China geld naar de VS stuurde dat gedeviëerd werd naar India om de progressieve newswebsite newsclick te steunen. De regering Modi (BJP) kwam dit te weten en liet de redactie inspecteren. Hierdoor kwam het tot een staking van de pers.

Ondertussen blijkt weer eens dat er in India een heel groot probleem is qua persvrijheid. Niet voor niets staat India momenteel op plaats 161 van de 180 landen voor Persvrijheid. Journalisten worden er voortdurend lastig gevallen, maar de omvang van de affaire newsclick is toch opzienbarend.

Het is al langer geweten dat de inzet van de verkiezingen van juni 2024 de democratie is in India. Het ziet er zeer slecht uit voor de grootste democratie ter wereld. Modi krijgt steeds meer vat op het democratisch systeem samen met de extreem-rechtse RSS die meer lijkt op een gewapende beweging die de kust vrijmaakt voor het beleid van Modi.

De affaire newsclick moet dus in het oogspringen om dat duidelijk is dat radicaal rechtse regimes klauwen naar de vrije pers. Terwijl newsclick gewoon een kritische krant is van het Modi beleid, blijkt nu dat elke vorm van kritiek gemuilkorfd wordt voor de verkiezingen van 2024, zo gebeurde dit ook met oppositie leider Rahul Gandhi van de India Coalitie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!