De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Programma Brugges Festival bekendgemaakt
Brugges festival, Kompania, Savina yannatou -

Programma Brugges Festival bekendgemaakt

donderdag 27 september 2012 19:03
Spread the love

Vandaag maakte vzw Rembetika het programma bekend van de 26ste editie van Brugges Festival, op 9 en 10 november in de Brugse Stadsschouwburg.   “Nu Griekenland zowat elke dag verguisd en verketterd wordt, willen wij de Griekse muziek in de kijker zetten”, luidt het persbericht.   

Vorig jaar werd 25 jaar Brugges Festival gevierd, maar een echt feest werd het niet. Uitstekende concerten,  maar geen enkele avond was uitverkocht. Sinds de vzw geen subsidies meer krijgt van de Vlaamse Gemeenschap, ook geen projectsubsidies, wordt het steeds moeilijker om een degelijk programma samen te stellen en publiciteit te maken voor het festival.  Bovendien is Brugge er de afgelopen 25 jaar op cultureel gebied sterk op vooruitgegaan.  Waar er in de jaren tachtig nauwelijks concerten georganiseerd werden in de stad, staan er nu vrijwel dagelijks op het programma. Ook wereldmuziek komt geregeld aan bod in de Stadsschouwburg. Vandaar dat veel Bruggelingen niet echt meer uitkijken naar het festival en de concerten in de Stadsschouwburg ook beschouwen als een onderdeel van het programma van het Cultuurcentrum.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze 26ste editie als vanouds drie dagen in beslag zou nemen en op verscheidene locaties in de stad zou plaatsvinden, maar uiteindelijk werd het twee dagen en uitsluitend in de Stadsschouwburg.  Op zondag wordt wel nog een ‘Middag in Athene’ georganiseerd in een Grieks restaurant, met een jam door de Griekse artiesten die de afgelopen dagen op het festival optraden, maar dat zien we veeleer als een privé-onderonsje (al kan iedereen zich er wel voor inschrijven).

Op vrijdag 9 november opent Rebetokafenes Egaleo de ‘Nacht van de rebetes’ met rebetika van de jongste generatie in Griekenland. Met bouzouki, gitaar, accordeon, baglama’s en zang warmen ze het publiek op voor Kompania, dat met dezelfde instrumenten de reeds gerenommeerde rebetika vertegenwoordigt. Kompania is de band rond zangeres Katerine Tsiridou die in het voorjaar al drie keer te zien was in ons land, onder andere in Eeklo.

Op zaterdag 10 november maken we eerst de oversteek naar Turkije, met Ertan Tekin en Emre Gültekin, die samen met Wouter Vandenabeele en Lode Vercampt het liedjesprogramma ‘Chansons pour la fin d’un jour’ brengen.  Zoals u misschien weet willen de Turken hun oude kolonie Griekenland terug en zien ze in de economische crisis nieuwe kansen, vandaar dat dit concertonderdeel toch minder een odd man out is dan u zou kunnen denken.  De avond wordt afgesloten met een concert van de Griekse zangeres Savina Yannatou, die vorige maand al optrad in de Stadsschouwburg als onderdeel van het programma ‘My Sweet Canary’, een eerbetoon aan Róza Eskenázi.  Op Brugges Festival treedt ze aan met haar eigen orkest.  Yannatou is in Griekenland een ware beroemdheid. Vooral haar cd’s ‘Spring in Soloniki’, ‘Lullabies’ en ‘Songs of an Other’ werden grote successen. Vorig jaar nam ze een cd op met  jazzcontrabassist Barry Guy, dé revelatie van Jazz!Brugge 2008.

By the way, volgende week, van 5 tot 7 oktober kunt u in het Sint-Janshospitaal en het Concertgebouw naar Jazz!Brugge 2012!

Misselyk

take down
the paywall
steun ons nu!