De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Proces rond Mawda: “De rechtstaat heeft een knauw gekregen”
Opinie - NavBel

Proces rond Mawda: “De rechtstaat heeft een knauw gekregen”

maandag 23 november 2020 18:34
Spread the love

 

NavBel is de Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie die het treurige incident dat het leven kostte aan Mawda, van bij het begin van zeer dichtbij opvolgt. We hebben in mei 2018 de ouders omkaderd en begeleid, hen bijgestaan, en mee de begrafenis georganiseerd. Ook nadien hebben we het proces van dichtbij opgevolgd.

Vandaag steunen wij de solidariteitsactie #justice4mawda dat nu in vele Belgische steden plaatsvindt. Ook wij vragen aandacht voor een correct verloop van het proces en rechtvaardigheid. We onderschrijven de oproep van #justice4mawda en de inzet van de familie en de advocaten om de onvrijwillige doodslag te herkwalificeren naar moord. Daarnaast staan wij stil bij het hele verloop van dit incident en vooral hoe politie, justitie en politiek ermee omgegaan zijn. De rechtsstaat heeft een knauw gekregen.

De vraag om te herkwalificeren tot moord, is niet om de agent te demoniseren. Er is geen monster in dit verhaal. Het recht op leven van een 2-jarig kind is haar ontzegd, dat is monsterlijk, het verdriet van de ouders is monsterlijk groot. En ook hoe de menselijke waardigheid en de rechtsstaat met de voeten getreden is, is op zijn zachtst gedrukt monsterlijk. Er zijn beroepsfouten gemaakt met tragische gevolgen, het parket van Bergen heeft onmiddellijk een leugenpaleis gecreëerd om de ware toedracht te verdoezelen. Hetzelfde parket heeft de onpartijdigheid en objectief onderzoek geschaad doordat het de verdediging van de agent op zich nam tijdens een persmoment. Familie, vrienden, buren, advocaten … iedereen kan de verdediging van de agent op zich nemen, want dat hoort in een rechtsstaat. Maar het gedrag van het parket is wel monsterlijk. En last but not least, de politiek die achterblijft in humane oplossingen voor migratie en vluchtelingenschap, het ontlopen van de politieke verantwoordelijkheid, dat is monsterlijk verontrustend.

Daarom zijn we vandaag solidair met de familie van Mawda, en met alle migranten, vluchtelingen, sans papiers … die slachtoffer zijn van het overheidsbeleid en het onvermijdelijke politiegeweld. Mensen die onderweg zijn naar een beter en veiliger leven zijn geen criminelen en het beheersen van deze kwestie moet geen taak van de politie zijn. De kwestie van mensensmokkel is wel crimineel en moet tegengegaan worden. Daarom pleiten we voor een uitbouw van legale migratie- en vluchtwegen om de wind uit de zeilen te halen van dit soort van georganiseerde misdaad en uitbuiting.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!