De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Praat jezelf een weg naar Londen

Praat jezelf een weg naar Londen

vrijdag 8 april 2011 11:28
Spread the love

De Telenet-BBC Public Speaking Awards is een competitie voor studenten tussen 16 en 20 jaar. Eerst en vooral moeten de deelnemers een interessant thema uitkiezen waarover ze een vijf minuten lange toespraak schrijven. Daarna beantwoorden de deelnemers enkele vragen uit het publiek over het thema. Achteraf beoordeelt een jury elke deelnemer op inhoud, vlotheid en de interactie met het publiek. De tien beste sprekers gaan door naar de finale op zaterdag 30 april in Mechelen. De twee beste sprekers krijgen een ticket naar Londen waar ze het in de English Speaking Union International Public Speaking Competition 2011 opnemen tegen winnaars uit allerlei landen.

Training op school

Simon De Groote (16) uit de Sint-Lutgardisschool in Merksem haalde zijn inspiratie bij twee oud-leerlingen die twee jaar eerder naar Londen gingen. “Ik kreeg hulp op school. Ik mocht mijn spreekvaardigheid testen voor de klas en werd hierin bekwaamd.”

Veelheid aan thema’s

De onderwerpen varieerden van ‘leven in een studentenwoning’ tot ‘de redding van onze planeet’. Daniela Casara van het Institut du Sacré-Coeur in Bergen gaf haar speech over 3 interessante thema’s: de verhuis van Zuid-Afrika naar België, Belgische politiek en de multiculturele aspecten van het land. “Ik ben enorm fier dat ik nog mag meedoen. Nu ook de studenten van de universiteit meespeechen, ligt het niveau aanzienlijk hoger.”

Ray Cokes

“Deze competitie vormt een unieke gelegenheid voor jongeren om voor een groot publiek te spreken. Dat vergroot hun zelfvertrouwen”, aldus tv-presentator Ray Cokes, bekend van het televisieprogramma Tournée Générale. “Ik werk zeer graag met jongeren. Ze bruisen van energie en ambitie.”

De finale

De finale gaat door op 30 april in Mechelen. Deelnemers zetten opnieuw hun beste beentje voor in de hoop op een plaats in de ESU International Public Speaking Competition 2011. Wie de jury zal overtuigen, blijft de vraag.

© 2011 – StampMedia – Tekst: François Hilton Jones en Tim Valkiers, foto: Vincent Buyssens

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!