De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Powned en de Bijlmersafari/Racistisch, ”lachwekkend”/De zwarte ”inboorling” in ere hersteld

Powned en de Bijlmersafari/Racistisch, ”lachwekkend”/De zwarte ”inboorling” in ere hersteld

maandag 14 maart 2016 16:36
Spread the love

POWNED EN DE BIJLMERSAFARI/RACISTISCH, ”LACHWEKKEND”/DE ZWARTE  ”INBOORLING” IN ERE HERSTELD

ZIE OOK

http://www.astridessed.nl/powned-en-de-bijlmersafariracistisch-lachwekkendde-zwarte-inboorling-in-ere-hersteld/

”We declare our right on this earth….to be a human being, to be respected as ahuman being, to be given the rights of a human being in this society, on this
earth, in this day, which we intend to bring into existence by any means necessary”
    MALCOLM X
   http://www.goodreads.com/quotes/787-we-declare-our-right-on-this-earth-to-be-a-human

Racistische soep:
Ingredienten:
Men neme:Twee kilo apevleesDrie of vier blankenBouillions domheid naar smaakKruiden:agressie en sexuele losbandigheid van zwarte inboorlingen
Een grote kookpot 

Bereid boven een vuur Locatie:Oerwoud aanbevolenKampvuur of haardvuur mag ook

Smullen maar!
DINERGASTEN: 
[Het zijn dus  kannibalen he, eten hun eigen soort] Tom Staal, Chris van der EndeEregast:The one and onlyGEERT WILDERS!

Ik heb er over nagedacht, of ik dit stuk wel zou schrijven, omdat, wat ik hieronder ga vermelden, zo ongelooflijk is,in 2016, dat het eerder medelijden  en hoongelachverdient, dan een aanklacht.
Maar omdat er gezien het steeds racistischer wordende klimaat [1],toch op enig moment, paal en perk gesteld moet worden aan dergelijke gevaarlijke onzin en voorkomen moet worden,dat racisme als ”jolijt” [2] de publieke opinie door de strot wordt geduwd, toch een vlammende aanklacht van schrijfster dezes.Waar gaat het hier nu over?
Om weer een nieuwe streek van Powned, de vrolijke kant van extreem rechts in Nederland met hun in ”grappen en grollen”verpakt racisme, de ene keer provocerender dan de andere [3], niet altijdde moeite waard om aandacht aan te besteden.Maar dit spant toch wel de kroon:

POWNED FILMPJE ”LIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMER SAFARI”/RACISME, LACHLUST, JOLIJT EN DUISTERNIS

Naar aanleiding van vrouwenblad Libelle’s ”Bijlmer Experience”[Libelle’s rondleiding door de Bijlmer] [4]wilde Powned weer eens leuk zijn ten koste van allochtonen en maakteop die ”Bijlmer Safari” iets wat in hun ogen ”humor” of ”satire”was, een van de meest racistische filmpjes ooit.Titel”Bijlmer organiseert eigen Safari” [5]
It’s a fun picture.For racists.
Maar ik moet bekennen, dat het zo grotesk is, dat het ook bijmij de lachlust opwekte, zo outdated en grotesk is het.Met zoiets komen, anno 2016 en niet in 1816:Yeah, that says something.

BIJLMERSAFARI/BIJLMERBEWONERS ZIJN DIEREN……..

Hier volgt een transcriptie van het zojuist genoemde fimpje”Libelle organiseert eigen Bijlmersafari” [6]
LET OP:Hier is de werkelijkheid bizarrer dan de fantasie!

Een en ander speelt zich af in het Bijlmer winkelcentrum”De Amsterdamse Poort” en het wordt gepresenteerd doorPowned ”journalist” Tom Staal en  zijn ”gids” Chris, die zichop een ”Segway” door het Bijlmer winkelcentrum ”De Amsterdamse Poort” bewegen en daarna richting flats en politiebureau”Journalist” stelt de vragen, gids geeft ”informatie”

En dan ontwikkelt zich het volgende soortement gesprek:

´´De Libelle die komt met een heuse ´´Segway toer´´ door de Bijlmer zodat alleLibelle lezeressen lekker kunnen genieten van mooie donkere mannen.Ik krijg alvast een voorproefje van mijn eigen gids, Chris.´´
Dan volgt er een parodie op Afrikaanse muziek, zeer stereotyp, terwijl beeldenworden getoond van het Bijlmer winkelcentrum ´´De Amsterdamse Poort´´
Tekst
´´De grootste hotspot van de Bijlmer.is de KFC, die bestaat al vanaf 1995 en we gaan alvasteen hapje en drankje halen, want ze zitten ook in de toernatuurlijk en we nemen ook kip mee om onderweg tevoeren´´´´Je mag ze dus gewoon voeren?´´´´Ja, je mag gewoon voeren´´
Even tussendoorMet ´´ze´´ worden de Bijlmerbewoners bedoeld……
Tekst gaat door
”Let op, let op, geen oogcontact maken”
En dan wordt aan een man een stuk kip gegeven, die hij,nietsvermoedend, opeet.
Tekst gaat door
”WEGWEZEN!” Waarop dat slaat, is mij niet duidelijk.
De ”journalist” en de ”gids” gaan er op hun ”Segways”vandoor, naar een ander deel van het winkelcentrum.

Daar wordt een man gefilmd, die in het winkelcentrum opeen bankje zit.
Tekst gaat door
´´Wij hebben Segway en de Bijlmerbewoners, die gaan ergewoon bij zitten en die zijn ook gepantserd.Er kan niets in en ook niet uit.”
Dan komt er een beeld van twee mensen in eenklein rood auto”tje, een soort scootmobiel [daar slaatonderstaande opmerking ”gepantserd” op]
Tekst gaat door, inmiddels zijn de Segway rijders in eenander deel van het winkelcentrum, waar een man opeen bankje zit.

”En als je gewoon heel ”mellow” bent en je danst gewoon meemet de Segway, dan gebeurt er niets.”

Er loopt een niets vermoedende man voorbij.
Tekst gaat door:
”O wat fijn, dat er gewoon overal beveiliging is, he?”

Politiemensen komen in beeld.
Tekst
”Zo staan we voor het politiebureau, zitten ze allemaal binnen?””Dat klopt, ze zitten allemaal binnen, achter tralies en dan kunnen demensen met de toer ze bekijken en kip voeren natuurlijk.””Maar ze kunnen niet goed tegen flitsen en camera’s begrijp ik?””Camera’s niet, je moet ook niet met bling bling, want dan gaanze graaien, dus, Kijk uit.”

De gids maakt een raar ”graaigebaar”

Ze zijn nu op de hoek van een flat aangekomen:

Tekst:
”Van ……. Bijlmer zijn we beland. Hier is de garagebox:Als je echt de Bijlmer experience wil meemaken, kun jehier worden afgewerkt voor een blikje Fernandez””O, maar dat is voor niks””Dat is voor niks”
EINDE FILMPJE [7]

RACISME IN WERKING/ZWARTEN ALS DIEREN, CRIMINELENEN HOEREN

Moet ik nog uitleggen, waarom dit fimpje door en doorracistisch is? [8]Alle ingredienten van 19 e eeuw en hedendaags racismeliggen voor u klaar:Zwarten als dieren [”je mag ze dus voeren]Zwarte vrouwen als goedkope, op sex beluste hoeren [”in de garagebox kun je worden ”afgewerkt” voor een blikje Fernandez”]Zwarten als criminelen [”Ze zitten allemaal op het politiebureau]Zwarten als ”gevaarlijk” [”En als je gewoon heel ”mellow” bent en je danst gewoon mee met de Segway, dan gebeurt er niets.”]Zwarten als dieven, die ook nogeens gevaarlijk zijn [”Camera’s niet, je moet ook niet met bling bling, want dan gaan ze graaien, dus, Kijk uit.”]

Ik had ”Bijlmerbewoners” kunnen zeggen, dat was correcter geweest, omdat ze zoin het filmpje worden aangeduid, maar uit de Powned versievan Afrikaanse muziek, de opmerking vooraf over ”donkere mannen” , van wiede Libelle lezeressen zouden gaan genieten en degenen, die in beeld gebracht worden, blijkt wel, dat presentator en gids het op zwarte mannen en vrouwen [afgewerkt in de garagebox, weet u nog] hebben voorzien.

SATIRE?/OF PLAT RACISME
Nu zullen ze bij Powned wel zeggen, dat het allemaal een ”grap” was,om die ”Bijlmertoer” van Libelle [9] in het belachelijke te trekken.Nu ken ik de ”grapjes’;’ van Powned goed genoeg om dat in twijfel te trekken.Hun zogenaamde ”grappen” hebben altijd wel een racistische ondertoon.
Maar stel nu eens, DAT het als ”satire” bedoeld was.Dan nog is dat zo grof en zo doorspekt van racistische stereotypen,dat het gewoon racistisch IS.
Het is ermee vergelijkbaar, dat er een toer wordt georganiseerdnaar een orthodox Joodse wijk en dat een stel television guysin de vorm van een ”satire” Joden achtereenvolgens vergiftigers vanwater [10],oplichters, kindermoordenaars [11], criminelen, uitzuigers noemt enmensen, die je een ”dolkstoot in de rug” geven.
De gevolgen van dergelijke misdadige gedachtegang en ideologiekennen we, nietwaar? [12]
De verontwaardiging zou niet van de lucht zijn.En terecht.
Waarom zou het dan in geval van zwarte Bijlmerbewoners anders zijn.
RACISME, Powned guys.RACISME.Ontken het maar niet!

PROTESTEN

Natuurlijk kwamen er protesten tegen deze uitbraak van racisme.vanonder meer TV presentratrice Sylvana Simons [13]En een Open Brief van van de redactie van Balinnn aan StaatssecretarisSander Dekker met het verzoek de status [en daarmee de subsidie ende zendtijd] van Powned te heroverwegen.Ik citeer uit de brief
”Het shot bij het politiebureau spant echter de kroon wat betreft racistische toon. In dit bureau zitten ze namelijk allemaal binnen, achter tralies. Tijdens de tour mag je hier natuurlijk wel naar binnen, kijken en kip voeren. Camera’s en ‘bling-bling’ worden afgeraden, dan gaan ze graaien. Mocht u niet overtuigd zijn van het bizar racistische gehalte, raden wij u aan het filmpje zelf te kijken. Ons stond het schaamrood op de kaken van plaatsvervangende schaamte.”…………….

”Wij vinden het onaanvaardbaar dat een dergelijk racistische omroep in dit tijdsgewricht zoveel omroepgeld ontvangt en zelfs een podium krijgt bij de NPO.”…………..”Gezien het bovenstaande, de racistische toon van het laatste filmpje en het niet voldoen aan de Mediaopdracht door PowNed, vragen wij u dan ook de status (en daarmee de subsidie en de zendtijd) van PowNed als onderdeel van de NPO te heroverwegen.”[14]
te heroverwegen.
Bij dat verzoek [impliciet ook door Sylvana Simons gedaan] wil ik mijvolledig aansluiten.

THE LIFE AND TIMES OF POWNED/POWNED, WEG ERMEE!

Zo raast en tiert Powned dus door media-land, van de ene racistischpopulistische uitbarsting naar de andere.Grof, xenofobisch en haatzaaiend.

Maar met dit filmpje hebben ze het wel zo bont gemaakt, dat dedeur dicht moet.Zo grof, dat iedere racistische 19e eeuwer zich erin herkendzou hebben.Zwarten als dieren, die gevoederd moeten worden, die ”gevaarlijk”zijn.Terug naar de kookpot, waarin niets vermoedende blanken doorzwarte ”wilden” werden klaargemaakt?
Wat Powned aangaat, wel.

Waar deze omroep goed in is, is bedorven zaad in een giftigebodem te gooien en bederf en ziekte te oogsten.
Die ziekte heet racisme, die de samenleving besmet envernietigt.
Laten we er dus paal en perk aan stellen en afrekenen metPowned.
Voordat de ”lol” van racisme net zo gewoon wordt alsde wekelijkse borrel.

KOM OP VOOR GELIJKHEID.REKEN AF MET POWNED!

“The world will not be destroyed by people who do evil but by those who
watch it without doing anything”.  UITSPRAAK EINSTEIN
 http://www.goodreads.com/quotes/935864-the-world-will-not-be-destroyed-by-those-who-do

Astrid Essed

NOTEN

[1]

PEGIDA MAG OPNIEUW DEMONSTREREN IN AMSTERDAM/TWEE DAGEN NA FEBRUARISTAKING/HAATZAAIERIJ IN WERKINGASTRID ESSED25 FEBRUARI 2016

http://www.astridessed.nl/pegida-mag-opnieuw-demonstreren-in-amsterdam-op-27-februaritwee-dagen-na-herdenking-februaristakinghaatzaaierij-in-werking/

[2]

JOLIJT

1) Aardigheid 2) Gein 3) Jool 4) Keet 5) Leut 6) Lol 7) Pret 8) Pretmakerij 9) Plezier 10) Vreug 11) Vreugde 12) Vrolijkheid 

http://www.encyclo.nl/begrip/jolijt

Onderstaande naar aanleiding van een ”grap” in de Belgischekrant De Morgen, die president Obama als ”aap” afbeeldde


Lachen met racisme blijft, zo blijkt nu weer, een dunne lijn.”
DE MORGEN.BEIS DE MORGEN RACISTISCH?Cartoon in Obama bijlage wekt verontwaardiging24 MAART 2014
http://www.demorgen.be/buitenland/is-de-morgen-racistisch-b6baf323/

JOOP.NLDE MORGEN STEEKT HAND IN EIGEN BOEZEM,ZEGT ”SORRY” VOOR RACISTISCHE GRAP22 MAART 2014

http://www.joop.nl/nieuws/de-morgen-steekt-hand-in-eigen-boezem-zegt-sorry-voor-racistische-grap

[3]

POWNEDSYLVANA: GEEN LUL, MAAR ZWARTE PIET
http://www.powned.tv/nieuws/media/2015/10/publiek_haat_sylvana_om_zwarte.html

POWNED

http://www.powned.tv/

[4]

BELEEF DE BIJLMER EXPERIENCELIBELLE AANBOD

http://www.ilovezuidoost.nl/maak-kennis-met-de-bijlmerexperience/libelle-aanbod-rondleiding

LIBELLE DAILYAMSTERDAM, MAAR DAN ANDERSDOE EENS EEN DAGJE BIJLMER

http://www.libelle.nl/actueel/nieuws/bijlmer-tips

[5]

YOUTUBE.COMLIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMER SAFARI

https://www.youtube.com/watch?v=P8NS1YfpzRk

POWNEDAANKONDIGING MET FILMPJELIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMERSAFARI

http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/03/libelle_organiseert_eigen_bijl.html

[6]

YOUTUBE.COMLIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMER SAFARI

https://www.youtube.com/watch?v=P8NS1YfpzRk

POWNEDAANKONDIGING MET FILMPJELIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMERSAFARI

http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/03/libelle_organiseert_eigen_bijl.html

[7]

FILMPJEYOUTUBE.COMLIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMER SAFARI

https://www.youtube.com/watch?v=P8NS1YfpzRk

POWNEDAANKONDIGING MET FILMPJELIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMERSAFARI

http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/03/libelle_organiseert_eigen_bijl.html

[8]

JOOP.NLBIJLMERSAFARI VAN POWNED IS ”MEEST RACISTISCHE FILMPJEOOIT”4 MAART 2016

http://www.joop.nl/nieuws/bijlmersafari-van-powned-is-meest-racistisch-filmpje-ooit

[9]

BELEEF DE BIJLMER EXPERIENCELIBELLE AANBOD

http://www.ilovezuidoost.nl/maak-kennis-met-de-bijlmerexperience/libelle-aanbod-rondleiding

LIBELLE DAILYAMSTERDAM, MAAR DAN ANDERSDOE EENS EEN DAGJE BIJLMER

http://www.libelle.nl/actueel/nieuws/bijlmer-tips

POWNEDAANKONDIGING MET FILMPJELIBELLE ORGANISEERT EIGEN BIJLMERSAFARI

http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/03/libelle_organiseert_eigen_bijl.html

[10]

Joden werden er in de Middeleeuwen van beschuldigd, de bronnente vergiftigen, omdat zij geen slachtoffers werden van pestepidemieen.Dat klopte wel, maar , omdat zij veel hygienischer waren dan de meesteMiddeleeuwers.
ZIE

”Van alle mensen werden Joden het minst ziek, achteraf bleek dat dit met de Joodse reinigingswetten te maken had.[bron?] Door deze reinigingswetten uit het Oude Testament leefden de Joden hygiënischer dan de andere mensen, waardoor ze minder snel besmet werden.[bron?] Met name de Joodse wijk van Straatsburg viel op omdat hier slechts 5% van de bevolking slachtoffer werd.[bron?] Dat dit te maken had met hygiëne was niet bekend, dus werden de Joden verdacht: zij zouden waterputten en waterbronnen vergiftigen om zo christenen om het leven te brengen.”

WIKIPEDIAZWARTE DOOD/VERVOLGING VAN DE JODEN

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood#Vervolging_van_de_Joden

BRONWIKIPEDIAZWARTE DOOD

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood

[11]

Joden werden er in de Middeleeuwen van beschuldigd, dat zehet ”bloed’ van ”christenkinderen” zouden drinken

[12]

WIKIPEDIATHE HOLOCAUST

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust

[13]

”Het tv-item waarin omroep Powned een parodie maakt op de “Bijlmer-safari” die Libelle aanprijst levert al dagen woedende reacties op.

Onder meer presentatrice Sylvana Simons is laaiend. Donderdag schreef ze op Facebook al een betoog over “het door u en mijn belastinggeld gefinancierde clubje racisten dat via het publieke net haat en polarisering propageert” en gisteren liet ze weten de kritiek niet te willen toelichten bij Powned op televisie. ”

…….

…….

”’Als je dit willens, wetens en doelbewust maakt en uitzendt, dan vind je dit dus prima. (…) Dan heb je een moreel kompas waarvan ik niet de illusie heb dat ik dat kan herijken.’

AT5SYLVANA SIMONS ”KAN MOREEL COMPAS POWNED NIET HERIJKEN”5 MAART 2016

http://www.at5.nl/artikelen/153484/sylvana_simons_kan_moreel_kompas_powned_niet_herijken

[14]

BALINNN.COMEEN OPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS SANDER DEKKER

http://ballinnn.com/een-open-brief-aan-staatssecretaris-sander-dekker/

BALINN.COMOPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS SANDER DEKKER

LINK
BALINNN.COMEEN OPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS SANDER DEKKER

http://ballinnn.com/een-open-brief-aan-staatssecretaris-sander-dekker/

TEKST

Amsterdam, 3 maart 2016

Betreft: Omroep PowNed

Geachte meneer Dekker,

Wij sturen u deze brief naar aanleiding van een filmpje dat wij tegenkwamen op de website van het u vast welbekende ‘PowNed’. Nu stond PowNed bij ons al niet bekend als de meest smaakvolle omroep; dit keer heeft de omroep daadwerkelijk een grens overschreden.

Het filmpje zou een persiflage zijn op het idee van de Libelle om ‘tours door Amsterdam-Zuidoost’ te organiseren. PowNed neemt een voorschot op deze tours en heeft zelf vast een programma uitgezet. Wat volgt is mogelijk het meest racistische filmpje uit de geschiedenis van de publieke omroep; presenator Tom Staal gaat met gids Chris ‘op Segway-safari’ door de Bijlmer.

Mocht u het filmpje niet gezien hebben, volgt hier een korte samenvatting. De tour begint bij de ‘grootste hotspot van de Bijlmer’: de KFC. Hier wordt er kip ingeslagen om aan de bewoners van Zuidoost te geven, want ‘je mag ze gewoon voeren’, op voorwaarde dat er geen oogcontact gemaakt wordt. In het volgende shot zien we beide heren rechts in beeld op hun Segway, links loopt er een donkere man het beeld in. ‘Als je rustig meedanst met de Segway … dan gebeurt er niks’, verzekert gids Chris Tom Staal en de kijker.
Het shot bij het politiebureau spant echter de kroon wat betreft racistische toon. In dit bureau zitten ze namelijk allemaal binnen, achter tralies. Tijdens de tour mag je hier natuurlijk wel naar binnen, kijken en kip voeren. Camera’s en ‘bling-bling’ worden afgeraden, dan gaan ze graaien. Mocht u niet overtuigd zijn van het bizar racistische gehalte, raden wij u aan het filmpje zelf te kijken. Ons stond het schaamrood op de kaken van plaatsvervangende schaamte.

Wat wij echter mogelijk nog kwalijker vinden, is dat PowNed onderdeel is van de publieke omroep. Als wij het jaarverslag uit 2014 van PowNed correct interpreteren, zou PowNed in dat jaar 5,64 miljoen aan publiek geld (‘vergoedingen OCW’, pagina 28) hebben ontvangen. Wij vinden het onaanvaardbaar dat een dergelijk racistische omroep in dit tijdsgewricht zoveel omroepgeld ontvangt en zelfs een podium krijgt bij de NPO.

Daar komt bij dat PowNed verre van voldoet aan de Publieke Mediaopdracht zoals deze gedefinieerd is in de Mediawet (artikel 2.1). PowNed biedt geen aanbod dat ‘evenwichtig, pluriform, gevarieerd en kwalitatief hoogstaand’ is (artikel 2.1.2a) en voldoet al helemaal niet ‘aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen’ (artikel 2.1.2e). Dat geldt niet alleen voor het betreffende filmpje; de journalistieke en kwalitatieve meerwaarde van PowNed-items valt vaker in twijfel te trekken.

Gezien het bovenstaande, de racistische toon van het laatste filmpje en het niet voldoen aan de Mediaopdracht door PowNed, vragen wij u dan ook de status (en daarmee de subsidie en de zendtijd) van PowNed als onderdeel van de NPO te heroverwegen.

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend,

Namens de hele redactie,
Muus Visser

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!