De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Portretten uit Syrië, Fracties #10#
Syrië, Aleppo, Bashar al-Assad, Hafiz al-Assad -

Portretten uit Syrië, Fracties #10#

vrijdag 29 april 2011 23:06
Spread the love

In de Zuid-Syrische stad Deraa schoten scherpschutters op de protesterende menigte. Daarbij zouden minstens 15 doden zijn gevallen, bericht tv-zender al-Jazeera. Na het vrijdagsgebed werd in haast alle grote steden gedemonstreerd tegen het regime van president Bashar al-Assad. In De Morgen wordt Bashar treffend vergeleken met zijn vader, Hafiz al-Assad, de vorige president. Hafiz liet in 1982 het vuur openen op onschuldige burgers.

Over het totale dodental toen bestaat grote onduidelijkheid: de Syrische regering heeft het over 700 doden, Amnesty International spreekt van 25.000 slachtoffers en de tegenstanders van Assad hebben het over 50.000 doden.

De VN-veiligheidsraad uitte bezorgdheid over de toestand in Syrië. Toch werd woensdag geen akkoord gevonden over een gezamenlijke verklaring die onder andere opriep voor een onafhankelijk onderzoek naar het harde optreden van het Syrische leger tegen demonstranten, weet De Morgen. Rusland, China en India blokkeerden de verklaring. Onder druk van de VS komt de raad vandaag terug bijeen.

Canadees fotograaf Leyland Cecco reisde in de lente van 2010 door Syrië. Voor Zonder Graten brengt hij enkele veelzeggende portretten uit het Syrische straatleven.

De foto vindt u hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!