De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politiek voor een nieuwe wereld.
Nieuwe politiek, revolutie, De wereld Morgen -

Politiek voor een nieuwe wereld.

woensdag 15 januari 2014 20:00
Spread the love

Vorige week vroeg mijn dochter me hoe ze meer kon lijken op de andere meisjes. Ze was anders dan hen en dat vond ze niet leuk. Als een ware wannabe-rebel klom ik op mijn zeepkist en stak een monoloog af over het kuddedier bij uitstek: de mens.
Ik bestookte mijn negenjarige met een reeks roemrijke voorbeelden van mensen die anders waren en zo met hun rebellie de wereld veranderden. 
Ik kreeg de vraag: “Zijn die er nog, papa?”   Uit mij niets dan stilte.

Nu een week later krijg ik die vraag nog altijd niet uit mijn hoofd. In mijn passie om dochterlief anders te laten worden dan een mak en slaafs schaap bestempelde ik mezelf als hypocriet…en nog geen kleintje.  Ook ik loop op het lijntje en hou mijn mond als het moet, bang om het kleine beetje wereldse rijkdom dat ik vergaard heb over de jaren niet te verliezen. Iemand die tegen de bierkaai vecht heeft zelden een comfortabel (of zelfs lang) leven. Ik heb respect voor mensen die alles riskeren om toch de wereld een klein beetje te veranderen. Die moed heb ik niet, al zou ik het zo hard willen.

Kijk, binnen een aantal maanden staan we weer voor de volgende verkiezing. Nationale sport van België.
Over de jaren heb ik bijna voor elk kleurtje gekozen dat er is. Mijn electorale kleurboek mist echter focus en richting. In alle eerlijkheid, ik kijk er enorm tegen op en ga met sloffende stap richting stemhokje.
Weer gaan we massaal stemmen voor een gezicht, een partij. Weer geven we de macht af en verbazen ons dat die weerom aangewend word om dingen te doen waar we soms vaak tegen zijn.  “Vreemd, op TV had mijn kandidaat toch een andere mening?”

Op politiek vlak ben ik een naïef kind. Ik mis de nuances van heel de “sport” en slaag er niet in een overzicht te vergaren over hoe complex het allemaal in elkaar zit. Waarschijnlijk omdat ik diep vanbinnen, net zoals veel van u, voel dat het niet goed zit. We zijn verkeerd bezig maar we zijn er al zo lang mee bezig dat het te veel moeite kost om alles opnieuw te beginnen, maar dan goed.Hoe mooi zou het niet zijn als we konden stemmen voor een actiepunt. Niet een gezicht. Dat we echt mee konden bepalen hoe ons land bestuurd word.  Een mega referendum dat niet opzijgeschoven KAN worden.

Is er iemand van ons die waarlijk vind dat een CEO meer dan 20 maal het loon van de arbeider moet verdienen? Is er iemand onder ons die vind dat corruptie en vriendjespolitiek moet kunnen bestaan? Wie in hemelsnaam vindt dat we best een nieuwe straaljager bestellen in plaats van onze schoolgebouwen extra te onderhouden zodat onze kinderen veilig en warm zitten?
Ik heb geen zin om naar buiten te gaan en te stemmen voor “de goei” wetende dat heel veel mensen een stem uitbrengen uit angst, onmacht of omdat hun ouders voor hun ook al op die partij stemden.

Hoeveel mensen wensen niet dat ze niet hoefden te stemmen? Vanmiddag op de radio was er nog een stukje waar een aantal jonge mensen gevraagd werd over de volgende verkiezing. Even griezelig als het uitbrengen van een stem voor de bovenstaande redenen is de beslissing er niets mee te maken willen hebben. Denk verdomme!  Maak het verschil

In een vlaag van idealisme wil ik een nieuw politiek systeem. Ik wil een normaal kostuumloos wezen voor me die niet in staat is om zijn gesjoemel met belastingen te kunnen vrijkopen. Iemand die niet met latijnse termen smijt om gecultiveerd te lijken. Iemand die betaald wordt voor zijn uren en inzet maar zijn neus in de lucht steekt voor een extra postje van 10.000 euro dat hij best erbij kan nemen omdat hij niet verplicht is aanwezig te zijn. Ik wil dat zo iemand mij uitlegt waar mijn stem voor gebruikt wordt en later blijkt van zijn woord te zijn.

Ik vraag u….. Hebben wij zo iemand?

Als deze vraag bij de powers that be aankomt, denk u dat er iemand zal zijn die zegt: “ja, op mij kan je rekenen?”

De volgende vraag zal dan zijn: Moeten we meer angst hebben voor zo iemand dan voor iemand die zegt: “Neen, dat kan ik niet”?

take down
the paywall
steun ons nu!