De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politiek hebben we het echt nodig?

Politiek hebben we het echt nodig?

zondag 10 juli 2016 13:35
Spread the love

By: Sonja

Rare vraag misschien voor veel mensen. Maar een onderzoek in Nederland wees uit dat maar 2% van de bevolking lid is van een politieke partij. Dus 2% van de bevolking kan, volgens deze partijen, echt meepraten over democratie? Echt, geloven ze dat? Mijn opinie is dat, de democratie, in ieder geval in Nederland al lang geleden opgehouden heeft te bestaan! Met de komst van de EU en de wetten en regelgeving die daar vandaan komen, zijn Nederland en alle andere EU landen geen echte soevereine landen meer. België, heeft het immers ook een tijd lang zonder een regering gedaan!

De politieke partijen zijn  de laatste jaren ook van ideologie veranderd, of liever gezegd hebben geen ideologie meer. Het vroegere zo linkse PVDA (Partij van de Arbeid) is een middenklasse sociaal democratische partij geworden, waar mijn opa nog op de bres sprong voor “havenarbeiders” in Rotterdam geflankeerd door de PVDA en de vakbond, is nu de vakbond tot 0 gereduceerd en kan je de leden op één hand tellen. De PVDA een partij voor witte boorden “criminelen”geworden, die zij aan zij staan met het imperialisme en oorlogen, met de participatie samenleving, wat betekent dat ” de bevolking ” tot een soort slaven gereduceerd worden, werken voor een honger loon en zo nodig vrijwillig! De zorg uitverkocht is, de focus gericht is op Islam en racisme, terwijl de “eigen “bevolking vergeten wordt!

De SP (Socialistische Partij) die pretendeerde het linkse gedachtegoed over te nemen van de PVDA en het echt uit te voeren, is een soort pacifistische partij geworden, die niet opstaat tegen kapitalisme, oorlog en armoede. Geen demonstraties meer organiseert, met de woorden ach ja de mensen hebben een andere manier van demonstreren gevonden , n.l. “Social Media”. Een partijleider, die een goede inborst heeft maar niet meer met deze moeilijke tijden mee gaat en volgens mij geen bal snapt van buitenlandse politiek, imperialisme en kapitalisme. Ook hebben ze volgens het Financieel Dagblad, ruim 10 miljoen Euro in kas, daar zou toch iets meer positiefs mee moeten gebeuren, meer opstand en acties en aandacht voor het echte socialisme.

GroenLinks, wat een soort populistische “Yuppie” partij aan het worden is, met als boegbeeld, de jonge Jesse Klaver, die een gemixte culturele achtergrond heeft. Waar deze partij echt voor staat, tja, wat linkse ideeën, klimaatverandering, deze partij spreekt m.n. jongeren aan. Hun standpunten over kapitalisme, oorlog etc is ook niet duidelijk, zij zien zichzelf graag als de “knuffel”partij  waar alle vluchtelingen welkom zijn. Een een partijleider, die met opgestroopte mouwen, het beeld van “Obama” neer wil zetten en schreeuwt: Ja we kunnen” (Yes, we can)!

Over de rechtse partijen in Nederland kun je kort zijn, zij staan ver van de werkelijkheid, denken in Euro’s, NATO en EU. Leggen regels en wetten op waar de “gewone” burger niet om gevraagd heeft. Slaan referenda in de wind, omdat het niet bindend is, dus het woord volksvertegenwoordiger kun je schrappen. Zij omarmen kapitalisme, EU en haten Rusland, dat is immer een “soeverein GROOT” land dus , die moet, net als vele anderen soevereine staten, een kopje kleiner gemaakt worden!

Onder de “rechtse” partijen schaar ik de VVD, CDA en ook D’66, ChristenUnie, SGP, de “Eurofiele” partijen.

De PVV is een heel ander hoofdstuk, waar veel Nederlanders sympathie mee hebben, gewoon omdat , wat je ook vind van de ideeën van deze partij o.l.v. Geert Wilders, zij tot de verbeelding van het “volk “spreken. Zij in eenvoudige taal de problemen verwoorden, wat soms onterecht populisme wordt genoemd. Het veel mensen aanspreekt, omdat de “elite”, zoals de bestuurders genoemd worden, te ver van de mensen af staan en alleen deze partij kunnen betichten van racisme en discriminatie en niet echt met hen in gesprek gaan, met name over het “vluchtelingen” issue, wat ontzettend speelt bij de “gewone”bevolking! Dom zou ik zeggen! Zij hebben verder wat “linkse”ideeën omtrent zorg en armoede, wat volgens de SP, natuurlijk plagiaat is!

Dan zijn er nog enkele “splinterpartijen” zoals de Partij van de Dieren, aardige vrouw, maar ja met alleen voor de dieren staan zul je niet groot worden! DENK, een nieuwe “Turkse – Moslim” partij , 2 van Turks-Nederlands afkomstige mannen die zich afgesplitst hebben van de PVDA, nadat zij beschuldigd waren van betrokkenheid bij “verkeerde”organisaties” en wat hen siert zich afzetten tegen “Zionisme” en discriminatie, maar wel op een  “extreme”manier die niet veel Nederlanders aan zal spreken!

Dan hebben we nog, niet noemenswaardig, de 50 Plus partij, op zich al idioot, dat er een partij moet zijn voor deze groep, en enkele éénmanspartijen.

Dus wat moet je met deze verdeeldheid? Weinig, dat is precies wat de “bevolking” denkt. Waarom zou je lid worden? De “rechtse jongens” doen toch wat ze willen. Zij maken regels en wetten, waar de burger niet om gevraagd hebben, waar ze wel om vragen wordt niet uitgevoerd! Hebben wij iets te zeggen over de NATO, de EU, nee, hebben wij iets te zeggen over de zorg? Nee. Hun argument is, als je lid wordt en stemt heb je iets te zeggen, dat heb ik ook jaren verkondigd. Maar dat werkt niet meer. 

Al geven ze het niet toe, er wordt fraude gepleegd, kijk maar naar Oostenrijk, Frankrijk. Mijn voorspelling: Wilders en de PVV zullen de grootste worden, maar door “zogenaamde mazen in de wet” zullen ze niet regeren, net als in Frankrijk en Oostenrijk is gebeurd , “to close to call”.

Dus waarom hebben we de politiek nodig? Voor deze verdeeldheid? Zonder een regering blijft alles gewoon functioneren. Ik denk dat de politiek op de schop moet en er goede definities moeten komen, waar ze voor staan. Het reduceren van partijen. Links moet weer links worden en rechts blijft altijd rechts. Een partij moet opstaan voor de “echte ” vraagstukken van deze tijd: vluchtelingen, imperialisme en oorlogen van de VS, een brug slaan naar Rusland en een partij voor de mensen, maar niet tegen de mensen. Een utopie? Misschien , maar het rommelt flink in de samenleving, het is  tijd voor verandering, tegen oorlog en het in gang zetten van een nieuw systeem!. Misschien met een gekozen president en ministers, direct door het volk. Dat zou pas democratie zijn!

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!