De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politiegeweld tegen G20-reporters en vreedzame demonstranten in Toronto
Samenleving, De Wereld, G20 -

Politiegeweld tegen G20-reporters en vreedzame demonstranten in Toronto

zondag 27 juni 2010 18:01
Spread the love

Verslaggevers en demonstranten in Toronto voor de G20 zijn hard aangepakt door de politie tijdens de nacht van zaterdag op zondag 27 juni.

“Een dagbladfotograaf werd in het achterhoofd geschoten met een plastic kogel terwijl een andere het pistool van een agent in het aangezicht werd geduwd ondanks dat hij zich identificeerde als een lid van de pers,” rapporteerde het Canadian Press nieuwsagentschap.

In een opmerkelijke serie tweets van journalist Steve Paikin van TV Ontario, vroeg zondagochtend, getuigde hij van politiegeweld tegen journalisten en vreedzame demonstranten.

“Ik zag politiegeweld vannacht. Het was onnodig. Ze vroegen me om verder te gaan of men zou me arresteren. Ik vertelde hen dat ik mijn werk aan het doen was,” tweette hij.

“Terwijl ik van de demonstratie weg werd geëscorteerd, zag ik twee politieagenten een journalist staande houden. De journalist identificeerde zich als werkend voor The Guardian. Hij praatte teveel en irriteerde daarmee de politie. Twee agenten hielden hem vast en een derde sloeg hem in de maag. Totaal onnodig. De man zeeg ineen. Vervolgens dreef een derde agent zijn elleboog in de man zijn rug. Er waren geen camera’s om de aanval te registreren. En het was een aanval.”

Paikin was aanwezig bij een demonstratie in Toronto’s Esplanadebuurt, een dichtbevolkte buurt aan de waterkant. Hij zei dat de politie oprukte naar een menigte vreedzame, middenklasse demonstranten en hen begon te arresteren.

“Aan de ene kant schreeuwde de politie de menigte toe om langs de ene zijde te vertrekken. Vervolgens schreeuwde de politie aan de andere zijde om langs de andere kant te vertrekken. Er was geen uitweg,” tweette hij. “Dus begon de politie mensen te arresteren. Ik benadruk, dit was een vreedzame, diverse, middenklasse menigte. Geen anarchisten. Letterlijk meer dan honderd agenten met hun wapens gericht op de massa. Rubber kogels en rookbommen klaar om te vuren. Rubber kogels werden afgevuurd.”

Paikin, een bekend journalist die meerder verkiezingsdebatten heeft gepresenteerd in Canada, zei dat hij door de politie werd weggeleid alvorens hij kon vaststellen hoeveel arrestaties er plaatsvonden, “maar het moeten er meerdere tientallen zijn geweest.”

“Ik woon al 32 jaar in Toronto. Nooit heb ik een dag als deze gezien. Schande over de vandalen en schande over hen die opdroegen vreedzame betogers aan te vallen en te arresteren.”

“We moeten onderscheid maken tussen de gangsters die de winkelramen aan diggelen sloegen en politiewagens in brand staken en de verantwoordelijke burgers die de autoriteiten eraan willen herinneren dat vrijheid van meningsuiting en het recht om samen te komen niet moet wijken omdat er wereldleiders naar de stad komen.”

Net zoals in Denemarken tijdens de COP15 werd er door de Canadese overheid zonder debat een wetswijziging doorgevoerd die het de politie toelaat om mensen zonder aanwijsbare reden te arresteren. Deze wetswijziging werd virtueel geheimgehouden voor het publiek.

De vermeldde reporter van The Guardian die ineen werd getimmerd door de politie is de 26 jarige Jesse Rosenfeld uit Toronto.

Bronnen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!