De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politiegeweld tegen actievoerders ‘Welcome to Palestine’

Politiegeweld tegen actievoerders ‘Welcome to Palestine’

dinsdag 17 april 2012 17:53
Spread the love

Bijna alle deelnemers (meer dan 800) hebben het vliegtuig niet kunnen nemen omdat de luchtvaartmaatschappijen hen de toegang tot de vlucht geweigerd hebben.

In Parijs en in Genève zijn deelnemers die toch een instapkaart hadden gekregen van de luchtvaartmaatschappij door de politie nog verhinderd op het vliegtuig te stappen: dit bewijst dat niet enkel de luchtvaartmaatschappijen maar sommige regeringen actief meegewerkt hebben met de Israëlische regering.

Ook in België hebben minstens twee deelnemers te horen gekregen van de persoon van Brussels Airlines, die hen belde om te melden dat ze niet op het vliegtuig mochten, dat ook het ministerie van Buitenlandse Zaken druk had uitgeoefend om hen niet toe te laten.

Uiteindelijk zijn bijna vijftig deelnemers er toch in geslaagd in Tel Aviv aan te komen, het merendeel Fransen. Slechts vijf van hen hebben hun eindbestemming Bethlehem kunnen bereiken.

De anderen zijn meteen opgesloten in de Givon gevangenis (bij Tel Aviv) waar in juli 2011 ook de meeste Belgische deelnemers vier dagen werden opgesloten. Ze zijn vandaag in hongerstaking gegaan uit solidariteit met de Palestijnse politieke gevangen in Israëlische gevangenissen die ook een hongerstaking bezig zijn.

Gisteren, maandag 16 april om 13u30, wilden de afgewezen Belgische deelnemers opheldering vragen bij de minister van Buitenlandse Zaken en organiseerden er een actie op de stoep tegenover het ministerie en vroegen via de aanwezige politie om een contact met iemand van het kabinet.

Toen na een kwartier nog geen reactie kwam begaven de deelnemers zich naar de ingang van het ministerie waar ze werden tegengehouden door een grote politiemacht (bijna even groot als het aantal actievoerders). Zonder noemenswaardige aanleiding en zonder enige communicatie vooraf begon die te chargeren en enkele deelnemers hardhandig te arresteren en langdurig tegen de grond te drukken in het gezichtsveld van de deelnemers.

Uit reactie op de kreten van pijn drongen de deelnemers erop aan hen los te laten maar dat leidde alleen tot nieuwe even hardhandige charges en arrestaties. Hierbij vielen verschillende gewonden, waarvan er één naar het hospitaal gevoerd diende te worden.

Toen de resterende groep zich opnieuw op de stoep aan de overkant had opgesteld werd die omsingeld door de politie en werd iedereen zonder enige aanleiding of communicatie ook opgepakt en in de boeien geslagen.

Op geen enkel moment tijdens de actie heeft de politieverantwoordelijke ter plaatse uitleg verschaft of duidelijk gemaakt wat van de actievoerders verwacht werd…in tegenstelling tot andere acties was er geen enkele vorm van communicatie waardoor het er op leek alsof het de bedoeling was een confrontatie uit te lokken. Voor de deelnemers aan de actie was dit een vorm van buitensporig en disproportioneel optreden van de politie.

De hele groep, ongeveer vijftig personen, werd dan per bus afgevoerd naar de centrale politiekazerne tussen de Troonlaan en de Waversesteenweg in Etterbeek. Ze bleven er een uur met de handen geboeid op de rug opgesloten en werden rond 18u vrijgelaten ver weg van het centrum en van het openbaar vervoer.

Een groep die op de Buyllaan (of in het verlengde – de Waaglaan) werd vrijgelaten werd nog achtervolgd door een politiecombi die hen had vrijgelaten en één van de deelnemers werd om onduidelijke reden opgepakt en in elkaar gestampt door enkele agenten onder luide aansporing van de commandant “donnez lui des coups” en de enige persoon die dit zag werd bedreigd dat hij hetzelfde lot zou ondergaan als hij zich niet uit de voeten maakte.

Verschillende parlementairen zijn gecontacteerd om  vragen te stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken (voor het vliegverbod) en Binnenlandse Zaken (voor het politieoptreden).

De gewonden beraden zich op dit ogenblik over de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen.

Er is uitgebreid fotomateriaal beschikbaar over het optreden van de politie.

Ps: om 18u16 (net toen we de kazerne verlieten) sms’te Michel Malherbe, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken

“het kabinet BZ heeft de demonstranten vandaag niet ontvangen omdat dit op 5 april reeds is gebeurd” (dat klopt maar dat was om de missie voor te stellen.  Nu was het om uitleg te vragen over de mogelijke betrokkenheid van BZ bij het weren van deelnemers)

take down
the paywall
steun ons nu!