In een vorig artikel zagen we dat russofobie samenhangt met Amerikaans imperialisme. In het verlengde daarvan ligt een aanverwant fenomeen: haat tegen de Russische president Poetin. Gewezen Amerikaans buitenlandminister Hillary Clinton speelt een belangrijke rol in het ontstaan daarvan.
Al meer dan een decennium is zij met Poetin verwikkeld in een verhitte woordenstrijd. Door de jaren heen probeerde Clinton politieke munt te slaan met breed in de media uitgedragen aanvallen op Poetin: hij had “geen ziel”, zijn annexatie van de Krim leek op “het optreden van Adolf Hitler in de jaren dertig”.
Ook de media in onze contreien houden ons voor dat we met Poetin tegenover een waanzinnig monster staan dat een vredig Europa in brand steekt. En de Amerikaanse president Joe Biden beschuldigt Poetin zelfs onverbloemd van genocide.
Van recente datum is de schorsing van Rusland uit de VN Mensenrechtenraad. Ook dat “wapenfeit” werd gekoppeld aan de persoon van de Russische president. Op 7 april had de VS een daartoe strekkende resolutie ingediend in de Algemene Vergadering van de VN. Door aanvaarding spraken de leden hun “bezorgdheid” uit over de crisis in Oekraïne en oordeelden zij dat de Russische Federatie haar lidmaatschap van de Raad moet verliezen totdat een herziening “gepast wordt geacht”.
In het debat dat aan de stemming voorafging, vergeleek de Oekraïense afgevaardigde de gebeurtenissen in zijn land met de genocide in Rwanda in 1994. Zoals de foto boven dit artikel leert, werd de resolutie aangenomen met 93 stemmen voor, 24 tegen en 58 onthoudingen.
Met de losse hand opgestelde tekst
De zitting kwam tot stand op grond van een bericht van 2 april over een grootschalige slachting onder burgers in de stad Bucha. De gruwel werd de Russen in de schoenen geschoven, beschuldiging die overtuigend werd weerlegd.
De westerse media en Europese bureaucraten als Ursula Von der Leyen en Josep Borrell blijven zich echter halsstarrig vastklampen aan het valse narratief, hoewel ook Britse inlichtingendiensten zouden bevestigen dat het bloedbad werd aangericht door het Oekraïense nazi-bataljon Azov.
De Chinese VN-vertegenwoordiger sprak duidelijke taal: de verdediging van mensenrechten moet niet gepolitiseerd worden, VN-leden moeten niet onder druk worden gezet, een haastige bijeenroeping moet leden niet dwingen een kant te kiezen, een lid moet uit de Mensenrechtenraad worden gezet op basis van feiten, niet van een met de losse hand opgestelde tekst.
… de Mexicaanse woordvoerder drong aan op berechting van de [echte] verantwoordelijken voor [de] wreedheden …
De Cubaanse delegatieleider wees op de hypocrisie van supermogendheid de VS, die zich van meet af aan had verzet tegen de oprichting van de Raad, maar nu het initiatief neemt tot activering van één van de meest controversiële clausules.
De vertegenwoordiger van Cambodja waarschuwde voor het gevaar van isolatie van Rusland en drong aan op dialoog, en de Mexicaanse woordvoerder vroeg berechting van de [echte] verantwoordelijken voor [de] wreedheden, net als de vertegenwoordiger van Senegal, die verklaarde dat zijn delegatie zich van stemming had onthouden omdat de resolutie voorbarig is nu een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie zich nog niet heeft kunnen uitspreken, een standpunt dat ook de afgevaardigde van de Verenigde Arabische Emiraten innam.
Misleidend
Volgens het bericht van de VN geeft de uitslag aan “dat de internationale gemeenschap de agressieve acties van Moskou jegens een naburige staat sterk afkeurt.” Welnu, hoezeer men de oorlog ook moet betreuren en wreedheden veroordelen, die conclusie is misleidend.
In de aanloop naar de stemming oefende de VS zware druk uit op de delegaties om vóór te stemmen, druk waar veel kleinere landen volstrekt niet tegen opgewassen zijn. 18 afgevaardigden kwamen gewoon niet opdagen, bevreesd voor de gevolgen van een onthouding.
Wie kan rekenen, komt tot de conclusie dat de 93 voorstemmers numeriek een minderheid (93 op 193, 48,2%) vormen in de Algemene Vergadering. Qua bevolkingsgrootte[1] vertegenwoordigen de voorstemmers 1,8 miljard inwoners op een wereldbevolking van 7,9 miljard, amper 23%.
Traditionele Amerikaanse bondgenoten als Saoedi-Arabië en de Golfstaten onthielden zich. Van de 51 landen in het economisch sterk opkomende Afrika stemden slechts 7 voor, goed voor 171 miljoen inwoners op een totaal van 1.341 miljoen, nog geen 13%.
De “internationale gemeenschap” waar het VN-bericht over spreekt, bestaat uit de VS en zijn NAVO- en EU-bondgenoten, Japan en Zuid-Korea. Afgezien van de laatste twee landen plus de Filipijnen stemden van de 30 niet-Midden-Oosten Aziatische landen enkel Myanmar en Oost-Timor tegen.
China, dat tegen stemde, en India, dat zich onthield, zijn samen al goed voor 2,8 miljard inwoners, ruim 35% van de wereldbevolking. Even opmerkelijk is dat van de 14 landen in het Midden-Oosten enkel Israël en Turkije voor stemden.
Traditionele Amerikaanse bondgenoten als Saoedi-Arabië en de Golfstaten onthielden zich. Van de 51 landen in het economisch sterk opkomende Afrika stemden slechts 7 voor, goed voor 171 miljoen inwoners op een totaal van 1.341 miljoen, nog geen 13%.
Juichende tweet
Een goed voorbeeld van de manier waarop de mainstream media reageerden op de verbanning van Rusland uit de mensenrechtenraad was de juichende tweet van Timmie van Diepen, politiek journalist bij Het Belang van Limburg (HBVL),[2] die hij onmiddellijk na de stemming liet verschijnen:

Van Diepen is op het vlak van internationale relaties niet aan zijn proefstuk toe. Zo heeft de Kinrooise[3] journalist een dubbel-interview in HBVL van 28 maart 2020 met UAntwerpen hoofddocent David Criekemans en ULeiden professor Rob de Wijk op zijn palmares, net als een interview in de regionale zusterkrant Gazet van Antwerpen (GVA) van 23 maart 2022 met VUB-professor Jonathan Holslag.
In zijn tweet suggereert hij dat Rusland vrijwel geïsoleerd is. Daarmee sluit hij, net als alle westerse media, zijn ogen voor de realiteit. Sterker nog, de media verkopen ons regelrechte leugens uit de koker van de Amerikaanse en Britse geheime diensten CIA en MI6, die zelfs erkennen dat ze leugens om bestwil vertellen.
Geen woord over de training van het Oekraïense leger door de NAVO, de NAVO-procedures die het land heeft overgenomen, de bevoorrading met modern NAVO-wapentuig, het de facto NAVO-lidmaatschap, en de steun in de oorlog door Britse SAS-elitetroepen en leden van de Amerikaanse Delta Force.
Voor de Russen zijn de leugens van het Westen een teken van zwakte. Het Westen probeert met harde propaganda zaken te verdoezelen. Zo is er de case van de Oekraïense laboratoria die in samenwerking met de VS werken aan biologische wapens en waar Washington geen goede verklaring voor kon geven.
Alles wat aan de Russische inval voorafging, wordt verzwegen. Geen woord over de training van het Oekraïense leger door de NAVO, de NAVO-procedures die het land heeft overgenomen, de bevoorrading met modern NAVO-wapentuig, het de facto NAVO-lidmaatschap, en de steun in de oorlog door Britse SAS-elitetroepen en leden van de Amerikaanse Delta Force.
Van Diepen[4] en zijn collega’s in het Westen draaien ons een rad voor de ogen. Rusland verzet zich tegen acht jaar agressie tegen de Russischtalige bevolking in Donbas, tegen een opdringerig, agressief Noord-Atlantisch Bondgenootschap en tegen de dominantie van het Westen. Het raakt niet stilaan internationaal geïsoleerd.
De Russische president Poetin is geen internationale paria. Voor de overgrote meerderheid van de mensheid buiten het Westen zijn Poetins woorden op de veiligheidsconferentie van München in 2007 “iconisch” en “profetisch”. Hij waarschuwt in niet mis te verstane woorden voor een unipolaire wereld, een wereld waarin de VS de alleenheerschappij heeft.
Dát is waar de oorlog in Oekraïne vandaag over gaat.
*****
[1] De bevolkingscijfers in dit artikel zijn die van worldometer, https://www.worldometers.info/world-population/
[2] Het Belang van Limburg (HBVL) positioneert zich graag als “community krant die in elke levensfase aanwezig wil zijn”. Het etiket “community” slaat echter duidelijk op lezers met een gemeenschappelijke geografische locatie. Daarmee is HBVL een uitgesproken provinciale krant. Het blad hoort thuis in de groep populaire kranten die sensationeel nieuws brengen zoals over misdaden, verkeersongevallen en sportevenementen, maar ook berichten over mode, interieurs, auto’s, showbizz en vakanties. HBVL snijdt nationale en zelfs internationale thema’s aan, maar regionaal en dorpsnieuws overheerst, net als sport en overlijdensberichten.
[3] Het landelijke Kinrooi in Belgisch-Limburg ligt direct tegen de Nederlandse grens. De gemeente bestaat uit de kerkdorpen Geistingen, Kessenich, Kinrooi, Molenbeersel en Ophoven. Volgens de Kinrooise gemeentemonitor telde de gemeente op 8 maart 2022 12.216 inwoners, waarvan 20,1% vreemdelingen en 34,8% van buitenlandse afkomst.
[4] In zijn HBVL-artikel “Poetin draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor deze oorlogsmisdaden” van 4 april geeft Van Diepen ondubbelzinnig de schuld van het bloedbad in Bucha aan “de [Russische] invallers”, zonder enig bewijs, zonder de uitslag van onafhankelijk internationaal onderzoek. Dat artikel verdient het etiket ‘analyse’ niet. Een serieuze analyse vertrekt van bewezen feiten, combineert deze, en reikt één of meer conclusies aan.
Dit artikel verscheen eerder vandaag op Geopolitiek in context.