De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pleidooi voor het gebruik van cannabis bij heroïne- en opiatenverslaving

Pleidooi voor het gebruik van cannabis bij heroïne- en opiatenverslaving

dinsdag 26 januari 2016 11:45
Spread the love
Voor S., ik hoop dat deze tekst er mee ervoor zorgt dat jij eindelijk de hulp krijgt die je verdient.

 Een heroïneverslaving lijkt voor velen onder ons een ver van mijn bed show. De gedachte dat zoon of dochter ooit in aanraking zou komen met het bruine spul lijkt ondenkbaar maar we mogen niet vergeten dat elke heroïneverslaafde iemands kind is. Per definitie zou een verslaafde de beste zorgen moeten kunnen krijgen om te kunnen genezen maar de werkelijkheid toont anders. Onze maatschappij heeft maar weinig empathie met heroïneverslaafden.

Heroïne is een vloek

 Politiecommissaris Peter Muyshondt schreef een boek negen jaar na het overlijden van zijn aan heroïne verslaafde broer. Hij stelt zich veel vragen bij zijn eigen gedrag en dat van vrienden, familie, het gerecht, de hulpverlening en de politie tegenover zijn broer. Hij hoopt dat er door zijn boek verandering komt, dat deze groep mensen eindelijk behandeld gaat worden als patiënten en niet als criminelen. 

mijn god wat ben je veranderd
je bent dezelfde niet
je had zo’n mooie mond met tanden
daar is niks meer van over (Doe Maar, Heroïne Godverdomme)

Pijnstillers even verslavend

Wat veel mensen niet weten is dat een verslaving aan pijnstillers eigenlijk even erg is als een verslaving aan heroïne. In de studie Prescription Painkiller/Heroin Addiction & Its Treatment staat te lezen dat uiteindelijk iedereen verslaafd kan raken aan verdovende midddelen. Pijnstillers zijn ook een vorm van opiaten, deze conclusie zou ons dus niet mogen verbazen.

Opiaten werken in het lichaam zoals opium dat doet. Morfine en codeïne zijn rechtstreeks uit opium gemaakt. Andere pijnstillers zijn kunstmatig aangemaakt, maar bezitten dezelfde chemische samenstelling als opiaten. Dat is zo voor pijnstillers als oxycodone, hydrocodone en fentanyl, beter bekend onder merknamen als Oxycontin, Vicodin, Percocet en Actiq. Heroïne mag vanzelfsprekend ook tot de opiaten gerekend worden.

Voor mensen met ernstige pijnklachten zijn opiaten krachtige middelen. Gelukkig raken de meeste patiënten die met opiaten worden behandeld niet verslaafd maar sommigen dus wel. Ze merken pas wanneer de pijn er niet meer is en ze willen stoppen met de pijnmedicatie dat ze verslaafd zijn. 

Cannabis to the rescue

Een recent onderzoek toont aan dat een verslaving aan opiaten zoals heroïne, morfine en andere zware pijnstillers sneller wordt overwonnen wanneer patiënten cannabis oraal innemen in de vorm van dronabinol (synthetische THC spray) maar nog betere resultaten werden behaald bij het roken van cannabis. De cannabisrokers waren meer geneigd het programma volledig af te werken, hadden minder last van slapeloosheid en angsten tijdens de ontwenning.

In december kwam het bericht dat in de 23 Amerikaanse staten waar medicinale cannabis reeds legaal is het aantal doden door gebruik van heroïne en zware pijnstillers gedaald is met gemiddeld 25 procent. Hoe langer de staten al een legaal medicinaal cannabisbeleid hebben hoe spectaculairder de daling zich toont; maar liefst een derde minder doden staan er op naam van een overdosis opiaten.

In ons land alleen al sterven er jaarlijks 200 mensen door overmatig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers, in Nederland zijn dat er 540.

Give it a shot

De meeste afkickcentra in ons land zien vervanging van heroïne door cannabis niet zitten. “Wanneer je nog cannabis rookt dan ben je niet clean”, luidt het verdict. “De ene verslaving vervangen door een andere is geen oplossing”, is nog zo een veelgehoorde mening.

Cannabis kan uiteraard verslavend werken, net als elk ander genotsmiddel, maar de schade die cannabis toebrengt is minimaal in vergelijking. De voordelen daarentegen…

Om af te sluiten een getuigenis van een ex-verslaafde die zijn leven dankt aan cannabis.

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!