De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Planten met hoofd van milieuministers duiken op in 5 Europese hoofdsteden

Planten met hoofd van milieuministers duiken op in 5 Europese hoofdsteden

donderdag 14 oktober 2010 14:55
Spread the love

In vijf Europese hoofdsteden groeiden vandaag, 14 oktober, planten met het het hoofd van verschillende milieuministers uit de grond. Oxfam had die geplant om te benadrukken dat we de boeren in het Zuiden meer moeten steunen in hun strijd tegen de klimaatverandering.

Terwijl de Europese Milieuministers in Luxemburg hun gemeenschappelijk standpunt rond klimaatverandering voorbereiden voor de klimaattop in Cancún, voerden activisten van Oxfam in Dublin, Rome, Londen, Parijs  en Brussel actie. Via speciale klimaatbloempotten waarop de foto van een milieuminister prijkte wilden zij een duidelijk signaal geven aan de ministers: we willen een eerlijk klimaatfonds in Cancun dat de meest kwetsbaren op onze planeet, voornamelijk vrouwen, daadwerkelijk helpt om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan.

Voedsel, levensnoodzakelijk.
Minder dan een tiende van de beloofde klimaatfondsen werd tot nog toe uitgegeven om mensen in kwetsbare landen te helpen bij de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat staat in het meest recente Oxfamrapport ‘Righting Two Wrongs’.

Dat is onaanvaardbaar, want klimaatverandering vernietigt gewassen waardoor het voor voedselproducenten in ontwikkelingslanden nog moeilijker wordt voedsel te kweken voor zichzelf en hun familie. De vrouwen die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de familiale landbouwproductie zijn bijzonder kwetsbaar. Zij hebben namelijk minder makkelijk toegang tot grond, toegang tot de markten en financiële middelen en hebben dus minder mogelijkheden om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan.

Maar Europese milieuministers kunnen maatregelen nemen zodat iedereen genoeg te eten heeft en zo levens redden. Nochtans wacht de EU te lang met het vastleggen van haar doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot met 30% tegen 2020 in vergelijking met 1990. De EU vreest namelijk dat dit de economische groei en nieuwe jobs in de weg zal staan.

Deze week organiseert Oxfam in meer dan 30 landen evenementen, protesten, debatten en media-stunts die deel uitmaken van de actiegolf die internationaal georganiseerd wordt. Met deze acties wil Oxfam de politici helpen herinneren aan hun verantwoordelijkheid. Ze moeten nu reageren en alles in het werk stellen voor een eerlijk klimaatfonds!

U kunt mee de kiem zaaien voor verandering:
- Doe mee met de Zaai-het-Zaadcampagne op www.SowTheSeed.net
- Laat een plantje groeien, fotografeer het en stuur het naar uw vrienden en naar minister Schauvliege

Extra info
De Europese milieuministers moeten het zaad zaaien door:
- een klimaatfonds op te zetten in Cancún dat ervoor zorgt dat de meest kwetsbaren het geld krijgen om zich aan te passen aan de klimaatverandering.
- ervoor te zorgen dat vrouwen directe toegang hebben tot het fonds en dat ze ook eerlijk vertegenwoordigd zijn in het beheer ervan.
- het geld voor het klimaatfonds niet weg te nemen van het algemene ontwikkelingsbudget bedoeld voor scholen en ziekenhuizen.
- een heffing te installeren op de vervuilende scheep- en luchtvaart.
- een Financiële transactietaks in te voeren voor de banksector.

Oxfam’s Zaai-het-Zaadcampagne wordt deze maand over de hele wereld gelanceerd. De campagne moedigt mensen aan:
- om plantjes te laten groeien in solidariteit met zij die het zwaarst getroffen worden door de opwarming van het klimaat
- om actie te eisen van de wereldleiders.

take down
the paywall
steun ons nu!