De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Extinction Rebellion
Extinction Rebellion Belgium

Pissing away our future

Geen recordtemperaturen vandaag in Brussel maar toch steeg het kwik weer ruim boven de 30 graden uit. Op zich niet uitzonderlijk maar het was alvast aanleiding voor klimaatgroepering Extinction Rebellion om zich weer in de kijker te spelen met een ongewone actie.

donderdag 4 augustus 2022 16:12
Spread the love

 

Men had het niet gemunt op een 15e -eeuws schilderij deze keer, wel Manneke Pis in het drukke Brusselse centrum moest eraan geloven. Of manneke De Croo beter gezegd, de activisten hadden het 400 jaar oude bronzen beeld een masker van onze premier aangedaan. Daarnaast had een activist zich ook aan het beeld vastgemaakt. Hun kritische boodschap lag dan ook voor de hand: ‘Pissing away our future’. Een boodschap die verduidelijkt werd door de tekst die de een activist voorlas ter verdediging van de actie. Hij herinnerde aan de sterke woorden van De Croo tijdens de laatste klimaattop in Glasgow en had lof voor zijn overtuiging. Toch overheerste uiteraard de ontgoocheling in de tekst, die naast respect vooral de vinger wou leggen op de gevolgen van de ‘systematische en criminele nalatigheid’ van onze topministers.

Hiernaast werd eveneens verwezen aan World Overshoot Day, de dag waarop we als beschaving de hulpbronnen, water, broeikasuitstoot bereikt hebben tov het jaarlijks budget van deze parameters. Dit jaar viel die dag op 28-07, en het zorgwekkende is dat die dag telkens vroeger valt. De Belgische overshoot day hebben we overigens al een tijdje gehad, die viel in maart. Dit wil zeggen dat de voetafdruk van de gemiddelde Belg ruim 4 keer zo groot is als wat aanvaardbaar is volgens de beschikbare grondstoffen.

De acties van Extinction Rebellion zorgen steevast voor controverse. Gevraagd naar een reactie hierop herinnerden de actievoerders aan de strijd voor vrouwenstemrecht, de Arabische lente, het verkrijgen van allerlei rechten voor minderheidsgroepen.. allemaal zaken die er slechts gekomen zijn na al dan niet vreedzaam protest. Hun concrete vraag naar de regering is opnieuw om de klimaatnoodtoestand af te kondigen. ‘Dit zou vooral een symbolische stap zijn,’ zegt de woordvoerder. ‘Een onomwonden erkenning van de dreiging waar we uiteindelijk allen mee te maken zullen hebben, en de meest kwetsbaren het eerst. Het zou onze eerste minister sieren hier ook in zijn daden erg duidelijk over te zijn.’

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!