Jean Paul Prates was verantwoordelijk bij de PT voor het beleid met het Midden-Oosten en is nu directeur van Petrobras. Het petroleumbedrijf dat nu zeventig jaar bestaat. De inzet is de pré-sal, na Guyana wordt Brazilië de grootste olie-producent van Latijns-Amerika. Petrobras staat bekend als het bedrijf van het Braziliaansvolk en leverde eerder al Presidente Dilma af.
Jean Paul Prates is een Braziliaanse politicus en senator die de staat Rio Grande do Norte vertegenwoordigt. Hij is lid van de PT en bekleedt deze functie sinds 2019. Voordat hij de politiek inging, werkte hij als ingenieur en was hij betrokken bij de ontwikkeling van hernieuwbare energieprojecten in Brazilië.
Het probleem met Brazilië is dat ze het amazone woud willen sparen, maar inzetten op petroleum. In de strijd tegen klimaatverandering zijn ze geen goede partners. Toch staat nu de deur open voor herbruikbare brandstoffen. Brazilië haalt veel elektriciteit uit hydrokracht, maar we zien dat ze nog te veel gefocused wordt op biobrandstoffen. Biobrandstoffen komen in conflict met de landbouw en zijn op termijn geen oplossingen.
Brazilië zal toch het geweer van schouder moeten veranderen om deel te nemen aan de Groene Revolutie. Ondanks het feit dat begin augustus Brazilië, de DRC en Indonesië een pact sloten om de laatste groene longen van de wereld te redden. Toch zien we dat ze op andere vlakken roofbouw op hun habitat plegen.
Voor de ontdekking van petroleum rond de jaren tachtig was Brazilië heel afhankelijk van het Midden-Oosten, ze moesten bepaalde maatregelen rond Palestina doorvoeren omdat dit met Petrodollars werd betaald. Daarna werden ze meer onafhankelijk in deze wereld. Het volgende probleem zal worden dat ze afhankelijk zullen worden van grondstoffen en groene technologieën. Natuurlijk zal Latijns-Amerika altijd minder competitief zijn omdat ze ingesloten zit op de wereldmarkt. Er is zelf nog maar één vliegtuigbouwer in Latijns-Amerika, nl. Embraer.