De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Den Dok Blijft

Petitie eist behoud stedelijk zwembad Geraardsbergen

dinsdag 11 juni 2019 15:05
Spread the love

De lokale actiegroep Den Dok Blijft overhandigt op 18 juni een petitie met 3.500 handtekeningen aan de burgemeester van Geraardsbergen voor het behoud van het stedelijk openluchtzwembad. Het gemeentebestuur weigert nog steeds op haar beslissing terug te komen.Bezorgde inwoners van de Oost-Vlaamse gemeente Geraardsbergen hebben hun krachten gebundeld in de actiegroep Den Dok Blijft voor het behoud van het stedelijk openluchtzwembad. De politieke meerderheid in het gemeentebestuur heeft beslist deze gemeentelijke dienst te sluiten. Daar zou volgens het gemeentebestuur geen geld meer voor zijn.

De actiegroepen stellen echter dat het bestuur zelf de gemeentefinanciën heeft verkwist aan investeringen die veel te krap werden gebudgetteerd en tijdens de uitvoering volledig uit de hand zijn gelopen. Zo zal het vernieuwde politiegebouw uiteindelijk 50 procent meer kosten dan oorspronkelijk was gepland. Hetzelfde gebeurde met het jeugdcentrum De Spiraal. Het stadsbestuur heeft voor de bouw van een nieuw Kenniscentrum eveneens zwaar de beraamde kostprijs overschreden. Volgens gemeenteraadslid Emma Van der Maelen (SP.a) is de stad virtueel failliet.

De actiegroep aanvaardt niet dat omwille van het financiële wanbeheer van het vorige stadsbestuur het stedelijke zwembad zou gesloten worden. Het huidige stadsbestuur sinds januari 2019 bestaat uit dezelfde coalitie van CD&V en Open Vld als de vorige en blijft houden aan haar beslissing om het zwembad te sluiten. Het zwembad wordt nochtans zeer intensief gebruikt door de bewoners. Vooral gezinnen met lagere inkomens maken er graag gebruik van.

Het verzet van de bevolking tegen deze sluiting neemt toe en dwong het gemeentebestuur reeds tot een eerste toegeving. Er komt een burgerparticipatie waar de gemeentenaren “mee kunnen denken over de toekomst van de site”. Die toekomst bevat volgens het bestuur echter nog steeds de sluiting van het zwembad. Actiegroep Den Dok Blijft wijst er op dat burgerparticipatie na genomen beslissingen een lege doos is en gaat door met zijn actie voor het behoud van het zwembad.

 

Meer info:

Facebookpagina Den Dok Blijft

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!