De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Petitie:  1 miljoen tegen genetisch gemodificeerde gewassen?

Petitie: 1 miljoen tegen genetisch gemodificeerde gewassen?

zondag 21 maart 2010 13:40
Spread the love

Steun dit “Europese Burgerinitiatief” !

De Europese Commissie heeft zopas het kweken van genetisch gemodificeerde gewassen toegelaten. Daarbij hebben de winsten van de GG lobby’s zwaarder gewogen dan bezorgdheid van de burgers over de gezondheidsaspecten. Klik hieronder en help mee om een petitie van 1 miljoen burgers te tot stand te brengen voor onafhankelijk onderzoek en strenge regelgeving voor GG voeding:

De Europese Commissie heeft zopas, voor het eerst in 12 jaar, het kweken van genetisch gemodificeerde gewassen toegelaten binnen de Europese Unie!

De commissie is gezwicht voor de GG lobby en heeft de 60% Europeanen genegeerd die vinden dat we eerst de feiten moeten kennen voordat we voedsel gaan kweken dat een bedreiging voor onze gezondheid en het milieu zou kunnen vormen.

Een nieuw initiatief maakt het mogelijk dat 1 miljoen Europese burgers een officieel wettelijk verzoek aan de Europese Commissie kunnen richten. Laten we werken aan 1 miljoen stemmen voor het verbieden van GG voedsel tot het onderzoek afgerond is; deze zullen bezorgd worden aan President Barroso van de Europese Commissie. Teken de petitie en stuur deze e-mail door aan vrienden en familie:

http://www.avaaz.org/nl/eu_health_and_biodiversity/?cl=511563524&v=5619

Consumenten, volksgezondheids-, milieu- en landbouwgroeperingen hebben reeds lang betoogd tegen een klein aantal internationale GG bedrijven die teveel invloed hebben op de Europese landbouw. Zorgen rond het kweken van GG gewassen zijn: besmetting van natuurlijke gewassen en het milieu; de impact op het klimaat als gevolg van een buitensporige noodzaak voor bestrijdingsmiddelen; de vernietiging van de biodiversiteit en de plaatselijke landbouw, en de gevolgen van GG voedsel op volksgezondheid.

Europese lidstaten hebben stevige weerstand geboden tegen de beslissing van de laatste week voor het toelaten van BASF aardappelen en Monsanto maïs, waaronder Italië en Oostenrijk, die GG kweek willen verbieden, en Frankrijk, dat zei dat het zou vragen om verder wetenschappelijk onderzoek.

Er bestaat nog steeds geen eensgezindheid over de gevolgen op lange termijn van GG gewassen. En het is de GG industrie, die meer winst en niet het welzijn van de bevolking nastreeft, die de wetenschap sponsort en de regelgeving aanstuurt. Daarom vragen Europese burgers naar meer onafhankelijk onderzoek, proeven en voorzorgsmaatregelen voordat gewassen op onze grond worden gekweekt.

Nu geeft het “Europese Burgerinitiatief” 1 miljoen burgers de mogelijkheid om beleidsvoorstellen te doen aan de Europese Commissie en biedt ons een unieke kans om de invloed van de lobbyisten te stoppen.

Laten we 1 miljoen stemmen verzamelen om een tijdelijk verbod in te voeren voor het kweken van GG gewassen in Europa en een onafhankelijke, ethische, wetenschappelijke instantie voor onderzoek in te stellen en strenge regelgeving voor GG gewassen te bepalen. Teken de petitie nu en verspreid die dan zoveel mogelijk:

http://www.avaaz.org/nl/eu_health_and_biodiversity/?vl

Met vastberadenheid,

Alice, Benjamin, Ricken, Luis, Graziela en het volledige Avaaz team.

Meer informatie :

Gentechvrij, voor niet-genetisch gemanipuleerd voedsel
www.gentechvrij.nl

Achtergrond informatie (GGO GMO)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_technologie

Mogelijk interessante links:
http://www.europa-nu.nl/id/vhish9rwahjc/biotechnologie

EU-lidstaten hebben straks meer keuzevrijheid wat betreft GMO’s… Commission approves 5 decisions on GMO’s …
www.europa-nu.nl/id/…/eu_lidstaten_hebben_straks_meer

Meer informatie (in Engels):

Last Eurobameter Survey 2008 ‘Attitudes of European citizens towards the environment’, page 66:
http://bit.ly/aMkeVJ

The Independent, Fury as Brussels authorises GM potatoes:
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html

Reuters, France blasts GM crop approvals by EU agency:
http://uk.reuters.com/article/idUKTRE6241ZQ20100305

New Report: GMOs Causing Massive Pesticide Pollution:
http://www.huffingtonpost.com/andrew-kimbrell/new-report-gmos-causing-m_b_362888.html

Summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development, including critics of GMOs use in agriculture:
http://globalpolicy.org/social-and-economic-policy/international-trade-and-development-1-57/genetically-modified-organisms.html#key

Bron :  Avaaz en Johan Hermans (via mailing) 

Avaaz is een wereldwijd campagne-netwerk van 3.9 miljoen mensen die ervoor ijveren dat internationale beslissingen rekening houden met de inzichten en waarden van alle mensen op de wereld. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen op de wereld; ons team is verdeeld over 13 landen op de 4 werelddelen en werkt in 14 talen. Verneem meer over enkele van de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

take down
the paywall
steun ons nu!