De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Peter Mangel Schots laureaat van jaarlijkse persprijs Leuvense Persclub

De Leuvense Persclub heeft jaarlijkse persprijs - die noemt vanaf dit jaar LeuvenEer - uitgereikt aan Peter Mangel Schots, de Leuvens coördinator van de Eenzame Uitvaart. Stadsbeiaardier Luc Rombouts geeft een Live Time Award. Hier mijn laudatio voor Peter Mangel Schots tijdens de uitreikingsplechtigheid afgelopen woensdag in het Leuvense stadhuis.

dinsdag 13 februari 2024 08:08
Spread the love

Het is goed, mevrouw L.B.
De aarde vergeet niet. U bent welkom
Ik wilde dat ik kon zeggen: daar gaat mevrouw L.B. Een straffe madam, met de oer-Vlaamse naam vol huisvlijt en een scepsis tegenover onbekenden.
Maar hier baat geen wens of denkwerk. Het leven zoals het is, als je geboren bent, proef je op een dag ook de dood. Zelfs vergeten mensenkinderen.

Het is een stuk uit het gedicht dat Mustafa Kör op 7 oktober 2022 op de stadsbegraafplaats voorlas tijdens De Eenzame Uitvaart voor mevrouw L.B. die twee dagen voordien overleed. Peter Mangel Schots is sinds 2015 de Leuvense coördinator van de Eenzame Uitvaart, een literair-maatschappelijk initiatief waarbij een dichter, uit een groep die hij bestempelt als de ‘Poule des Doods’, tijdens de uitvaart van een eenzame overledene een persoonlijk gedicht uitspreekt. Hij of zij baseert zich hierbij op basis van de informatie die Peter over de betrokkene verzamelde bij kennissen, buren, internet whatever. Peter bracht vorig jaar overigens een boek uit met een hierin een 30-tal van die aangrijpende levensverhalen en de gedichten die tijdens de uitvaarten werden uitgesproken. Hij leest jaarlijks op 1 november ook gedichten in de sfeer van leven en dood voor tijdens de evenementen die de stad Leuven op haar begraafplaatsen organiseert.

Zichtbaarheid geven aan mensen die onzichtbaar eenzaam uit het leven verdwenen is het opzet van de Eenzame Uitvaart, een initiatief dat uit Nederland kwam overgewaaid en in 2009 voor het eerst in Vlaanderen, in Antwerpen met name, werd opgestart. In Leuven begeleiden Mangel Schots en zijn dichters een viertal keer per jaar zo’n uitvaart waar omwille van de eenzaamheid van de betrokkene naar verwachting niemand zal komen opdagen. Het is een poëtisch laatste saluut aan mensen die meestal buiten de boot vielen tijdens hun leven. Het project maakt tevens de gruwelijke eenzaamheid, die meestal verborgen blijft, zichtbaar. Het gedicht is een eerbetoon aan de eenzaamheid en de vergeten dood: opdat niemand zonder laatste woorden zou mogen vertrekken.

Ik ga afsluiten met het gedicht dat op 18 januari 2023 werd voorgedragen door Herlinda Vekemans bij de uitvaart van meneer A.S. die een week voordien dood werd aangetroffen in een appartement in Kessel-Lo. Op dat ogenblik was hij al enkele weken dood.

Meneer S. lag dus dood in bed toen het proces over de aanslagen van 22 maart van start ging.
Meneer S. lag dood in bed toen de finale van het wereldkampioenschap voetbal werd gespeeld (zou hij een liefhebber geweest zijn?)
Meneer S. lag dood in bed toen het Kerstmis werd.
Meneer S. lag dood in bed toen Pele stierf en er in Brazilië drie dagen van nationale rouw werd afgekondigd (nogmaals: zou hij een liefhebber geweest zijn?)
Meneer S. lag dood in bed toen paus Benedictus XVI overleed. En toen die begraven werd lag meneer S. nog altijd dood in bed.
Al die tijd draaide de wereld door en lag er op een bed in Kessel-Lo iemand die al weken dood was.

Mij rest tot slot alleen nog een welgemeend proficiat uit te spreken voor Peter en de andere dichters om deze soms harde wereld op die manier wat te vermenselijken.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!