De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pesten op het werk (of elders) is verwerpelijk

Pesten op het werk (of elders) is verwerpelijk

vrijdag 19 november 2010 15:45
Spread the love

Gisteren (18/11/10) veel media-aandacht voor een zwaar geval van pesten in een bedrijf in Zinnik bij Bergen (MACtac).

Weerzinwekkende beelden en nog veel weerzinwekkender gedragingen van een groepje pesters. Maar ook de ‘kijkers langs de kant’ hebben niet ingegrepen.  Je bent dan geneigd te denken: gooi die pesters onmiddellijk buiten!

Vandaag blijkt dat de betrokken pester(s) hun ontslag hebben aangevochten voor de rechtbank. Zij kregen ‘gelijk’ en er werd hen een schadevergoeding togekend. Een v/d pesters bleek een ‘beschermde werknemer’ te zijn.

Heel veel – begrijpelijke – reacties op allerlei fora vandaag. En, zoals wel eens meer, krijgt de vakbond (vakbonden) de wind van voren.

Het is blijkbaar heel erg moeilijk voor de meeste mensen om in dergelijke situatie het verschil te maken tussen emotioneel en/of rationeel reageren.

Voor alle duidelijkheid: ik veroordeel zeer fel dit pestgedrag. Maar tegelijk besef ik ook dat ik me gelukkig mag prijzen in een democratische rechtsstaat te leven. Waarbij iedereen die zijn belangen geschaad vindt, naar de rechter MAG en KAN stappen.

ACV-leden èn militanten betalen een bijdrage aan hun vakbond. Deze bijdrage geeft hen statutair recht op rechtsbijstand. Tenminste bij zaken die hun arbeidsovereenkomst en/of sociale zekerheid betreffen!

Je kan dat perfect vergelijken met de rechtsbijstand in uw autopolis. Het ‘genieten’ van rechtsbijstand is uiteraard niet hetzelfde als ‘gelijk hebben’  Dat gelijk of ongelijk moet door de rechter worden beoordeeld. In geval van arbeidsrechtbank of hof zijn het zelfs drie rechters die oordelen.

Ik wil ook geen uitspraak doen over het arrest wat in deze zaak werd uitgesproken. Wat ik wel weet is dat door deze arresten, het in de toekomst nog moeilijker zal zijn om inzake pestgedrag ook een juridisch gevolg af te dwingen. En dat betreur ik ten zeerste.

Dré Wolput

take down
the paywall
steun ons nu!