De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Perspectieve transponering
Opinie -

Perspectieve transponering

woensdag 4 maart 2020 16:09
Spread the love

Je ziet het anders. Nee, je bent niet fout. Ik ook niet. We zien het anders. Denk toch eens rationeel na. Kijk! De wetenschap! Kijk, ik bén rationeel! Waarom ziét niemand dat gewoon?

O wat zijn we zeker van onszelf. Of net heel onzeker, en dat moet je dan omarmen. De kracht van kwetsbaarheid. Ja, weet je, misschien ben ik gewoon veel kwetsbaarder dan jij. Snap je?

Je kan jezelf altijd gelijk blijven geven. Overtuigd van jezelf zie je de wereld logisch. Google het maar! Zie je wel. Kijk dan, het gebeurt weer. Zie je, weer zij. En dan snappen ze mijn eigen problemen zelfs nog niet! Dat komt nooit in het nieuws. Wanneer gaat het over mij?

Misschien is het een complot. Kijk, die Facebookgroep. Die vrienden. Die letters en kleurtjes. ‘t Is bijna zoals in de lagere school. Daar waar samenzijn altijd belangrijker was dan de les.

Je ziet het anders. Niet verkeerd. Gebaseerd op een andere plaats in het perspectieve spectrum. Er is omdenken nodig. Bovenpersoonlijk denken. Transponering. Voor jou is seksueel geweld een hand op de bil. Als je daarvoor al naar de politie moet lopen … Voor mij is het iets anders. Iets helemaal anders. Kunnen lopen … Je ziet het anders. Niet fout, anders.

De kracht van politiek zit in het bovenpersoonlijk denken. Ja, we zien het anders, maar we respecteren allemaal de mensenrechten. Iedereen komt aan de beurt. We zijn vrij in denken. We helpen elkaar want we zijn mensen, met rechten. En een job. Een job die je vaak doet zitten. Eigenlijk een job die je vanuit een rolstoel ook perfect zou kunnen doen. Snap je?

Er zijn vele zaken die ik anders moet leren zien. Hoe stagnatie soms ook progressie is. Dat contact zoeken, blijven zoeken, blijven zoeken, blijven zoeken, vaak agressie opwekt. Dat ik het anders zie. Daarom niet fout. Enkel zal de meerderheid bepalen wat het écht is. Dat van mij. Dat stuk van mij die mij anders maakt, maar daarom niet fout. Dat stuk waar jullie geen recht op hebben, ook al zit ik in de minderheid. Ik ga niet akkoord. Dat spijt me niet meer.

Ik heb vele zaken al anders leren zien. Daarom voelen ze niet anders. Daarom voel ik me te vaak gekwetst. Misschien zie ik het té anders. Misschien heb ik wel een label nodig voor dat probleem. Hulpverlening. Manieren om het normaal te leren zien, zonder al dat abnormaal voelen.

Het zinnelijke verraadt het rationele. Het is anders. Daarom niet fout. Maar soms … Snap je?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!