Schepen Christophe Peeters dreigt met nieuwe juridische stappen tegen de krakers die al een tijd in de oude pastorie van Mariakerke zitten. Die hebben een telefoongesprek opgenomen met de kabinetschef van de schepen zonder dat hij daarvan op de hoogte was. ‘Dat zijn praktijken uit regimes waar wij liever niets mee te maken hebben,’ zei hij tijdens een gemeenteraadscommissie.
Bron: gentblogt.be
Zie ook artikel Het Nieuwsblad
Hier volgt het persbericht uitgegeven door de krakers, die zich niet konden verdedigen tijdens deze commissiezitting.
Krakers pastorie: “Probeert schepen Peeters de aandacht af te leiden van zijn eigen onbetrouwbaarheid?”
De Gentse schepen Christophe Peeters dreigt met juridische stappen omdat we een telefoongesprek hebben opgenomen met zijn kabinetchef. We legden dit voor als bewijs van een mondeling akkoord dat de Stad voor de rechtbank probeerde te ontkennen.
Schepen Christophe Peeters beschrijft onze opname van een telefoongesprek als een praktijk ‘uit regimes waar wij liever niets mee te maken hebben’. Dit is een verontrustend staaltje van populisme. In de regimes waarop hij doelt, luistert de overheid haar burgers af en mogen burgers geen kritiek uiten op het beleid. Wij hopen inderdaad dat de we nog in een democratie leven. Hier is het vooralsnog niet verboden om het bestuur transparant te maken. Wij hebben niemand afgeluisterd, maar een telefoongesprek opgenomen tussen onszelf en een persoon die handelde vanuit zijn overheidsfunctie. Dat is geen privécommunicatie.
Het gesprek bewijst trouwens dat men gelogen heeft en er wel degelijk een afspraak was. Wij hebben dit enkel voorgelegd aan de rechtbank omdat de Stad dit akkoord plots in alle talen ontkende. Probeert de schepen de aandacht af te leiden van zijn eigen onbetrouwbaarheid door te schieten op de boodschapper?
Schepen Peeters beweert verder dat wij “steeds meer begonnen te eisen”. Wij willen graag toelichten wat onze vraag precies was. Wij hadden afgesproken dat we moesten vertrekken als de pastorie effectief verkocht was. Later eiste men dat we al zouden vertrekken op de dag van de onderhandse verkoop (compromis). De dag zelf! We maken niet graag beloftes die niet realistisch zijn. Zo’n compromis zie je niet op voorhand aankomen. We probeerden dus te onderhandelen over een vertrektermijn, bijv. één maand na het compromis. De uiteindelijke verkoop wordt doorgaans pas drie of vier maanden later gesloten. De schepen stond echter niet open voor het zoeken naar haalbare afspraken…
We bereiden ons voor op het ergste en zijn al op zoek naar een nieuwe woonst. Maar het is niet makkelijk om een betaalbaar huis in het Gentse te vinden, ook al hebben we allemaal een job. We hebben ook ervaren dat verhuurders altijd voor een traditioneel gezin kiezen. Toch hopen we dat we in onze stad kunnen blijven.
Meer info: http://pastorie.tinyweb.nl