Maar liefst 73 procent van de Belgen wil een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Een meerderheid verwacht een strenger regeringsbeleid om een einde te maken aan de illegale Israëlische bezetting van Palestina. Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden wil dat ons land en de EU-maatregelen nemen, zoals economische sancties.
Slechts 14 procent is tegen. Ongeveer de helft van de Belgen (49 procent) wil een handelsverbod met illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied – 14 procent is tegen zo’n verbod gekant.
Ook onder de kiezers voor de Arizona-partijen is dat draagvlak groot: cd&v loopt voorop met 67 procent, gevolgd door 64 procent bij Vooruit, 57 bij MR, 54 bij Les Engagés en 52 procent bij N-VA.
“Terwijl er in Gaza een genocide aan de gang is, komt de luidste verontwaardiging niet van wereldleiders, maar van gewone burgers”, zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Hoog tijd dat de internationale gemeenschap duidelijk maakt dat oorlogsmisdaden niet straffeloos blijven.”
Ambitieus klimaatbeleid
Uit de peiling blijkt verder dat Belgen zich grote zorgen maken over de klimaatverandering en vragende partij zijn voor meer ambitie. Twee derde van de Belgen is er nu van overtuigd dat de klimaatopwarming voornamelijk door menselijke activiteiten veroorzaakt wordt.
En een op de twee is bereid om ingrijpende veranderingen in hun gewoonten en levensstijl door te voeren. Dat percentage blijkt nog hoger onder de kiezers van de meeste Arizona-partijen: 59 procent van de Vooruit-kiezers, 57 procent bij cd&v, 62 bij de MR en 59 procent bij Les Engagés. Enkel bij de NV-A wordt met 45 procent geen meerderheid gehaald.
“De wetenschap waarschuwt ons al decennia en de klimaatcrisis is steeds meer voelbaar. De recepten liggen er, maar toch blijven ambitie en actie uit”, zegt Hertogen. “Als je kijkt naar het dodelijke noodweer in Spanje, dan is het belangrijk om te erkennen dat het niet enkel een natuurramp is, maar ook een politieke. De klimaattop in Bakoe is hét moment om de kar te keren.”
Vluchtelingen beschermen
Volgens Hertogen komt uit de peiling ook nog steeds een draagvlak naar voren voor de bescherming van mensen op de vlucht. “Alle voorstellen die we naar voren schuiven, kennen meer voor- dan tegenstanders”, zegt ze. “Dat staat in schril contrast met het dominante negatieve politieke narratief rond dit thema en is een oproep naar politici om constructief te werken met mensenrechten als kompas.”
Zo blijft 48 procent van de Belgen voorstander van de tijdelijke beschermingsmaatregel voor Oekraïners en is amper 19 procent tegen. Vier op de tien respondenten wil dat alle asielzoekers, ongeacht hun land van herkomst, kunnen genieten van dezelfde maatregelen als de Oekraïners – 31 procent is het daar niet mee eens.
Verder is bijna twee op de drie Belgen (63 procent) vóór een evenwichtige spreiding van asielzoekers over EU-lidstaten, rekening houdende met bevolkingsaantal en economie. Ruim 54 procent van de Belgen is voorstander van een regularisatie en werkvergunning voor mensen die reeds vijf jaar zonder wettig verblijf in België zijn en die hun integratie kunnen aantonen.
“Zo’n regularisatie is een politiek taboe”, zegt Hertogen. “Politici laten de situatie waarin mensen in de illegaliteit in leven liever blauwblauw. We hopen dat de volgende regering dit debat wél wil voeren.”
De peiling werd in de tweede helft van september uitgevoerd door Dedicated Research bij een representatieve steekproef van 1.504 Belgen van achttien en ouder. De foutenmarge bedraagt 2,54 procent.