De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pascal Smet spreekt met leerlingen in Borgerhout
Antwerpen, Onderwijs, Pascal Smet, Lokaal, Fatima Bali -

Pascal Smet spreekt met leerlingen in Borgerhout

dinsdag 1 juni 2010 17:37
Spread the love

Maandag 31 mei sprak Pascal Smet, Minister van Onderwijs, met de leerlingen van de Antwerpse basisscholen. In een zeer levendig gesprek brachten de kinderen en Fatima Bali, districtsraadslid van Groen!, enkele onderwijspijnpunten aan het licht.

“Minister! Minister!” Een uitzinnig tweehonderdtal leerlingen begroette de Minister van Onderwijs in De Roma in Borgerhout. De meeste kinderen kwamen van basisscholen uit de directe omgeving. Enkele voorbeelden van schoolkinderen die vanuit hun standpunt vragen stelden rond de Antwerpse onderwijsproblematiek.

“Waarom zijn er op sommige Belgische scholen zo weinig Belgische kinderen? Wat vindt u daar eigenlijk van?” – jongen van 11 jaar

Minister: “Eigenlijk zijn bijna alle kinderen in Antwerpen Belgisch. Op sommige scholen heb je meer gekleurde leerlingen dan op andere scholen. Dat is helemaal niet erg. Maar toch zie ik het liefst gemengde scholen. Op gemengde scholen zijn er naast veel blanke Belgische kinderen ook veel kinderen met andere huidskleuren.”

“Meneer de minister, er is niet genoeg plaats op de scholen in Antwerpen. Wat gaat u daar aan doen?” – meisje van 10 jaar

Minister: “Ik heb heel goed nieuws voor jou. Vandaag heb met de Schepen van Onderwijs, meneer Voorhamme, afgesproken dat er per 1 september meer dan 1800 plaatsen voor kinderen op scholen bijkomen. In Antwerpen. Dus alle kinderen in Antwerpen kunnen volgend jaar les volgen op een school.”

“Er is te weinig groen op veel speelplaatsen in de stad. Kan u daar niet meer geld voor vrijmaken?” – meisje van 12 jaar

Minister: “Dat is een hele goede vraag. Wij gaan de komende jaren veel nieuwe scholen bouwen. Op die speelplaatsen willen wij veel groen planten. Ik wil proberen om die speelplaatsen in het weekend en op woensdagnamiddag open te houden voor kinderen uit de buurt. Dan kunnen daar activiteiten worden georganiseerd. Ik heb nog een vraag aan jullie: wie wil er later eigenlijk profvoetballer worden?” Bijna alle jongensvingers gaan de lucht in.

Fatima Bali

Borgerhouts districtsraadslid Fatima Bali van Groen! maakte van de gelegenheid gebruik om een pijnpunt aan de kaak te stellen. Haar punt: in Borgerhout is binnen de Ring geen volwaardige ASO-school. “Meneer de Minister, het dossier hebben wij reeds bij u ingediend. U hoeft ze enkel uit uw schuif te halen en te ondertekenen. Er zijn veel kinderen en jongeren in Borgerhout met veel kwaliteiten. In die kwaliteiten moet u investeren!”, aldus Bali.

Zeg het hem zelf

Deze ontmoetingsdag kadert binnen Pascal Smets project ‘Zeg het hem zelf’. Pascal Smet sprak de voorbije maanden met leerkrachten en leerlingen. Op 7 juni keert Smet terug naar De Roma om te spreken met de Antwerse ouders. Voorlopig blijft het afwachten in hoeverre deze gesprekken bijdragen tot Smets onderwijsbeleid. 

Meer info op www.zeghethemzelf.be

Foto: De Antwerpse leerlingen en Fatima Bali informeerden Pascal Smet over de lokale onderwijspijnpunten (fotografie BSGO Het Plantijntje)

take down
the paywall
steun ons nu!