De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Participatie in Leuven? Over de muurschildering in de Karel Schurmansstraat

Participatie in Leuven? Over de muurschildering in de Karel Schurmansstraat

woensdag 29 maart 2023 11:18
Spread the love

Alle begrip voor het feit dat participatie aan het beleid een moeilijke zaak is. Je kan immers onmogelijk iedereen gelijk gegeven. En de commentaar van de betrokkenen achteraf is vaak afhankelijk van de mate dat ze begrip hebben voor het feit dat bewindvoerders bij het nemen van beslissingen in eer en geweten het algemeen belang in het oog moeten houden, wat ook niet altijd even goed het geval is.

Wat hier vlakbij in de Karel Schurmansstraat in Kessel-Lo gebeurd is met de circa 100 meter lange muurschildering op de scheidingsmuur met de voormalige centrale werkplaatsen is er echter ver over. Het initiatief om deze muur te laten beschilderen was afkomstig van enkele buurtbewoners en werd door de stad aanvaard als een Kom op voor je Wijk-project.

Bij de start in 2021 werkten de omwonenden samen met het bedrijf Treepack en onder begeleiding van ambtenaren een mooi ontwerp uit met daarop diverse taferelen in een trein. In de centrale werkplaatsen herstelde en onderhield de NMBS meer dan 100 jaar lang treinstellen. Het schepencollege verwierp vorig jaar echter het ontwerp.

Treepack werkte een nieuw ontwerp uit, maar dit werd slechts aan een beperkte groep mensen voorgelegd. Slechts vier mensen waren aanwezig op de infovergadering hierover. Het bedrijf is zopas gestart met de schilderwerken. Verschillende buurtbewoners melden dat ze het resultaat niet vooraf zagen en vinden het ook niet goed. Op de uitnodiging van Treepack aan bewoners om mee te helpen schilderen kwam voor zover bekend geen reactie.

Hoe is dit mogelijk? Het gaat uiteindelijk om een muur waarop deze bewoners de hele dag uitkijken. In de buurt wordt overigens smalend gedaan over de bewering van schepen Bieke Verlinden dat elk project van Kom op voor Je Wijk de samenhang binnen de buurt doet toenemen en de omwonenden een thuisgevoel geeft. N-VA-raadslid Debby Appermans kaartte dit gebeuren in de Karel Schurmansstraat maandag tijdens de gemeenteraad even aan in het kader van een meer algemene tussenkomst over participatie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!