De laatste verkiezingen in Palestina waren in 2007, toen raakten Fatah en Hamas in de clinch met elkaar. En werden er geen verkiezingen meer georganiseerd. Echter enkele dagen terug riep Mahmoud Abbas op om weer eengemaakte Palestijnse verkiezingen te organiseren. Het zal nodig zijn om te weerstaan aan de druk van Israël.
In Israël zijn de orthodoxen aan de macht in samenwerking met Benjamin Netanyahu die het gezicht van de coalitie vormt. De coalitie heeft het gemunt op de onafhankelijke rechtspraak. De bedoelingen van de progressieve krachten was om dit te stoppen, onder andere aan de hand van petities. De laatste weken worden die verwerkt en komt de coalitie van Netanyahu en Ben Gevir in opspraak, maar zal dit genoeg zijn om de plannen van de regering te stoppen. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de Palestijnen zich meer moeten ontwikkelen.
De laatste zestien jaar was Palestina chaotisch georganiseerd. Het conflict tussen Hamas en Fatah heeft geen deugd gedaan aan de Palestijne Natie. Er werd steeds meer over een tweestatenoplossing gesproken, maar nu komt er weer een sprankeltje hoop op weerstand tegen Israël, dat de laatste jaren ongebrijdeld heeft kunnen koloniseren en annexeren, zonder grote weerstand.
Er zouden verkiezingen tegelijk in Gaza en de West Bank worden georganiseerd op verschillende niveau’s. En zouden moeten leiden tot meer democratische legitimatie van de overheid. Communistische activisten in Palestina zeggen vaak dat Palestina een dictatuur is.
Natuurlijk zou een verkiezing ook een moment van zwakke kunnen zijn voor de Palestijnse staat. Dus het moet duidelijk zijn dat Israël deze verkiezingsperiode gaat respecteren. Het verleden leert ons dat er geen afspraken worden erkend zoals de Oslo-akkoorden.