De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oxfam roept op tot onafhankelijk onderzoek naar geweld in Westelijke Sahara

Oxfam roept op tot onafhankelijk onderzoek naar geweld in Westelijke Sahara

vrijdag 19 november 2010 16:21
Spread the love

Oxfam betreurt het gebrek aan daadkracht van de internationale gemeenschap over het recente geweld en de mensenrechtenschendingen in de Westelijke Sahara. De organisatie roept daarom op tot een onafhankelijk onderzoek.

Marokko controleert het grondgebied van de Westelijke Sahara sinds 1975 en heeft er duizenden troepen gestationeerd. Sinds begin oktober verlieten zo’n 10 000 tot 20 000 Sahrawi’s de belangrijkste stad van de Westelijke Sahara, Laayoune, om zich, in een daad van vreedzaam protest, te vestigen in een tentenkamp buiten de stad. Daarna brak er geweld uit tussen Marokkaanse ordetroepen en Sahrawi’s toen die eersten het kamp begonnen op te breken. Het aantal doden en gewonden die daarbij vielen is nog onzeker. Mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over het lot van de vele demonstranten die gearresteerd werden tijdens en na de protesten.

De internationale ngo Oxfam betreurt het gebrek aan politieke wil en daadkracht van de internationale gemeenschap in haar reactie op het recente geweld en de mensenrechtenschendingen in de Westelijke Sahara. De tegenstrijdige berichtgeving over het geweld in de regio bewijst de nood aan een onafhankelijk onderzoek dat zo snel mogelijk duidelijkheid kan scheppen over wat er precies gebeurd is de laatste weken in de Westelijke Sahara.

“Het gebrek aan actie van de internationale gemeenschap kan leiden tot een verslechtering van de situatie ter plaatse. We roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in de Westelijke Sahara”, zegt Stefaan Declercq, Algemeen Secretaris van Oxfam-Solidariteit. “Het is ook belangrijk dat Marokko toegang tot het gebied verleent aan lokale en internationale ngo’s om er de situatie en de noden te kunnen evalueren.”

Ondertussen heeft de VN-missie in de Westelijke Sahara, MINURSO (Mission des Nations Unies pour l’organisation d’un référendum au Sahara Occidental), niet kunnen rapporteren over de tragische gebeurtenissen. Het mandaat van de vredesmissie staat haar immers niet toe de mensenrechtensituatie op te volgen, nochtans een eis die in het verleden al vaak door Oxfam en mensenrechtenorganisaties geformuleerd werd. Inspanningen om het mandaat van MINURSO uit te breiden werden stelselmatig tegengehouden door de bondgenoten van Marokko in de Veiligheidsraad, met name Frankrijk.


Oxfam is actief in Marokko en in de Sahrawi vluchtelingenkampen nabij Tindouf (in Algerije). Samen met haar lokale partners in Marokko steunt Oxfam programma’s rond mensenrechten en de promotie van gender en economische rechtvaardigheid. In de vluchtelingenkampen levert Oxfam humanitaire hulp (voedselhulp en onderdak) en werkt met lokale partners rond mensenrechten, in coördinatie met organisaties in de Westelijke Sahara.

take down
the paywall
steun ons nu!